STIGLI REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA: Dato 18,1 miliona doza "AstraZenece", objavljeno koliko je bilo slučajeva ugrušaka...

Vakcina "AstraZenece", koja je razvijena zajedno s Univerzitetom Oxford, pod sumnjom je u više zemalja nakon prijave težih slučajeva formiranja trombova.

  • Svijet

  • 03. Apr. 2021  03. Apr. 2021

  • 0

Britanska agencija za lijekove saopćila je da je identificirala 30 slučajeva pojave ugrušaka krvi kod osoba koje su dobile vakcinu "AstraZenece", ukazujući da prednosti vakcinacije nadvladavaju taj “veoma mali“ rizik.

Agencija je na svom sajtu precizirala da je do 24. marta, nakon 18,1 miliona datih doza vakcine protiv koronavirusa, primila prijave o 22 slučaja cerebralne venske tromboze i još osam drugih.

Britansko regulatorno tijelo je navelo da nije dobilo sličnu prijavu u vezi s vakcinom "Pfizer/BioNTech".

“Rizik od pojave ovog tipa krvnih ugrušaka je veoma mali. Prednosti vakcina protiv Covida-19 i dalje prevazilaze rizike, pošto je vakcinacija jedini efikasan način da se smanje smrtnost i teški oblici bolesti“, navela je britanska agencija, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Dodala je da broj i priroda prijavljenih neželjenih efekata do sada nisu neuobičajeni u poređenju s drugim tipovima vakcina koje se koriste.

Privremena obustava upotrebe u Nizozemskoj

Vakcina "AstraZeneca", koja je razvijena zajedno s Univerzitetom Oxford, pod sumnjom je u više zemalja nakon prijave težih slučajeva formiranja trombova.

Nizozemska je u petak objavila da privremeno prekida primjenu ove vakcine za mlađe od 60 godina, nakon slične odluke koju je u utorak donijela Njemačka.

Sredinom marta, Evropska agencija za lijekove (EMA) ocijenila je da je vakcina "AstraZenece" “sigurna i efikasna” i da “nije povezana” s većim rizikom od tromboze.

EMA je u srijedu navela da nije našla nijedan konkretan faktor rizika kao što su starost, spol ili prethodna oboljenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...