PANIKA U REPUBLICI SRPSKOJ ZBOG APELACIJA BOŠNJAKA USTAVNOM SUDU BiH: „Političko Sarajevo želi da spriječi bilo kakav ekonomski i privredni napredak i razvoj RS-a…“

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i član Odbora za ustavna pitanja Milan Petković smatra da se radi o samo još jednom pokušaju političkog Sarajeva da spriječi bilo kakav ekonomski i privredni napredak i razvoj Republike Srpske.

  • Politika

  • 05. Apr. 2021  05. Apr. 2021

  • 7

- Zaboravljaju da se radi o kapitalnim projektima i investicijama koje su značajne ne samo za Srpsku, već i cijelu BiH. Ne vidim apsolutno nijedan razlog da neko na bilo koji način sada sve to osporava, jer treba da razmišljamo o opštem dobru, a ne da sve politizujemo. Zar mislite da bi i Hrvatska, koja je članica Evropske unije, sklopila međudržavni sporazum sa Srpskom o gradnji gasovoda u Brodu da to nije bilo moguće – kazao je Petković.

Predstavnici bošnjačkih partija u RS-u već su podnijeli apelaciju za ocjenu ustavnosti dodijeljene koncesije Srbiji za gradnju tri hidrocentrale na rijeci Drini, a početkom prošlog mjeseca i apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o šumama Republike Srpske.

Izgledne su i apelacije u vezi s gradnjom aerodroma u Trebinju, gasifikacijom Rafinerije nafte Bosanski Brod, ali i magistralnim gasovodom kroz bh. entitet Republika Srpska, jer se radi o još jednom udaru na suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Jedan od bivših članova Komisije za državnu imovinu BiH Muharem Cero rekao je da Republika Srpska ne može sklapati međudržavne sporazume te da do ovog ne bi došlo da je usvojena “zaštitna mjera po apelaciji koja je podnesena na Zakon o šumama u RS-u”.

- U tom slučaju ne bi postojala mogućnost da se krene s realizacijom ovih sporazuma. Ovako postoji mogućnost da državna imovina pređe u vlasništvo entiteta - poručio je Cero i dodao da bi se na taj način dogodila “konačna teritorijalna podjela i realizovao prijeteći koncept etnoteritorijalnog”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...