POVJERENIŠTVO SDP-a JEDNOGLASNO ODLUČILO: Mlada naučnica BENJAMINA KARIĆ je zvanični prijedlog za GRADONAČELNICU SARAJEVA

"Benjamina Karić dolazi iz porodice koja oslikava multinacionalno Sarajevo, za kakvo se SDP zalaže", navodi se u saopćenju.

  • Politika

  • 05. Apr. 2021  05. Apr. 2021

  • 6

Povjereništvo sarajevskog SDP-a danas je jednoglasno odlučilo da će doc. dr. Benjamina Karić biti novi prijedlog SDP-a za gradonačelnicu Sarajeva.

Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu. Od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. je i potpredsjednica partije. Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju, piše Klix.ba.

Javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prijevoda s latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti, doc.dr. Karić se izjašnjava kao ostali.

"Benjamina Karić dolazi iz porodice koja oslikava multinacionalno Sarajevo, za kakvo se SDP zalaže", navodi se u saopćenju.

Benjamina Karić (rođ. Londrc) udata je i majka jednog djeteta.

"Povlačenje kandidature Bogića Bogićevića za ovu funkciju je za sve nas bio veliki šok i još veće razočarenje. Kao i mnogi građani Sarajeva, i mi smo to željno iščekivali, jer smo u tome vidjeli pozitivnu promjenu i novu nadu. Građani Sarajeva su svojom nesebičnom podrškom pokazali šta misle o ovom bosanskohercegovačkom velikanu. Nakon neprincipijelnog ponašanja pojedinih vijećnika prilikom glasanja u Gradskom vijeću Sarajeva, mogli smo naslutiti da će Bogićević povući svoju kandidaturu. Njegov nesalomljivi karakter i odlučnost su upravo ono što ga najbolje opisuje i ono zbog čega ćemo mu uvijek biti zahvalni. Opredijelili smo se za osobu koja će svojom energijom i znanjem voditi Grad. Kandidatura Benjamine Karić pokazuje kakvo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu SDP BiH želi vidjeti", navode iz SDP-a.

Poručuju da su uvjereni da će Benjamina Karić biti gradonačelnica kakvu Sarajevo zaslužuje: obrazovana, ambiciozna, cijenjena u društvu, elokventna, pravična, mlada i uspješna, širokih životnih pogleda, tolerantna i suosjećajna, a uz sve to i istinski socijaldemokrata.

"Vjerujemo da će doc. dr. Karić dobiti podršku kako Gradskog vijeća Sarajeva, tako i građana Sarajeva. Sarajlije zaslužuju gradonačelnicu kojom će se ponositi", zaključuje SDP.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...