BUDITE SPREMNI, POČINJE OKO 13 SATI: Meteorolog Nedim Sladić najavio drastično pogoršanje vremena

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić objavio je detaljnu prognozu za danas i sutra.

  • Vijesti

  • 06. Apr. 2021  06. Apr. 2021

  • 0

- U jutarnjim satima Korduna i Banije diljem Krajine i sjeverne Bosne, frontalni poremećaj koji slijedi umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar koji u frontalnoj zoni snižava temperaturu zraka, a padavine brzo prelaze u pahuljice i snijeg koji se brzo prenose na snijeg, a zatim na sjeverozapadni podnevni šire do centralnih područja Bosne. Istovremeno jutro u centralnim i istočnim područjima Bosne u znaku pretežito vedrine, ali uz postepeni porast oblačnosti do podneva, a u Hercegovini prvi dio dana sunčano uz sve prisutnije oblačno oblačno vrijeme to se mijenja od podneva. Jutarnja temperatura od 1 u Krajini do 11 stepeni na jugu Hercegovine.

U drugom dijelu dana iz centralne Bosne se premješta sustav koji do večernjih sati zarobljava cijelu zemlju.

Prodiranjem hladnijeg zraka oko 13 sati snijeg se očekuje na području Sarajeva, a krajem dana i navečer će zahvatiti sjever Hercegovine. Na jugu Hercegovine pretežno oblačno s kišom, koja će krajem dana i navečer biti jače, a prognozirani pljuskovi s grmljavinom. Očekivana visina snježnog pokrivača od 3 do 10, lokalno do 15 cm u redovima Bosne, a na planinama preko 25 cm. Snježni pokrivač u Bosni i sjevernoj Hercegovini formirat će se u večernjim satima. Prognozirana količina oborina između 10 i 30 mm, lokalno u Dinaridima s obilnijim izlivima i do 50 mm. Vjetar umjeren do jak, sjeverni i sjeverozapadni smjer, na jugu Hercegovine krajem dana i navečer jug promijenit će smjer sjeverni. Najviša dnevna temperatura je i ona koja doživljava svoj pad u Bosni zbog sve izraženije sjeverne struje, a uglavnom se kreću od -2 u Krajini do 4 stepena na istoku Bosne, a zbog kasnijeg utjecaja fronta, na jugu Hercegovine udobno se smješta od 8 do 14°C - poručio je meteorolog Nedim Sladić.

Visina snijega do srijede.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...