REAKCIJA "AMNESTY INTERNATIONALA": "Krivokapićeva javna osuda negiranja genocida u Srebrenici je VAŽAN POLITIČKI GEST"

Evropska unija ponovo je u utorak osudila "negiranje, relativizovanje ili pogrešno tumačanje genocida u Srebrenici", dok je organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesty International" poručila da "zastupanje istine o genocidu doprinosi prevenciji sličnih zločina u budućnosti".

  • Regija

  • 06. Apr. 2021  06. Apr. 2021

  • 0

"Amnesty International" i Bruxelles reagovali su povodom zahtjeva crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića da ministar pravde Vladimir Leposavić podnese ostavku zbog nedavnih izjava o genocidu u Srebrenici.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero-Hernandez je u pisanom odgovoru na upit "Glasa Amerike" saopštila da je Bruxelles “upoznat” s inicijativom crnogorskog premijera za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava “u svjetlu njegovih komentara o Srebrenici”.

“Poštivanje ljudskih prava i vladavine prava su temeljne vrijednosti Evropske unije i kao takve ključni elementi procesa pristupanja EU, koji određuju ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju”, poručila je Pisonero-Hernandez.

Krivokapić je u ponedeljak pozvao Leposavića da podnese ostavku nakon ministrove nedavne izjave u kojoj je izbjegao da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid.

To je, između ostalih, izazvalo oštre kritike SAD-a i EU, koji su pozvali vlasti da se nedvosmisleno odrede prema genocidu u Srebrenici.

Uz ogradu da ne može da komentariše politička pitanja, nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesty International" ocijenila je za "Glas Amerike" da je “premijerova javna osuda neprihvatljivih izjava ministra Leposavića o Srebrenici važan politički gest”.

“Premijerov angažman i njegov principijelan stav o negiranju genocida su svakako korak u pravom smjeru. Ako je crnogorska Vlada ozbiljna u pogledu pomirenja u regionu i spremna da igra pozitivnu ulogu u tom procesu, vlasti bi trebalo da javno ospore i da osude narative kojima se umanjuju ozbiljnost zločina, uključujući genocid, koji su dokazani pred sudom”, navela je u pisanom odgovoru na upit "Glasa Amerike" Jelena Sesar, predstavnica "Amnestyja" zadužena za Balkan i Evropsku uniju.

Sesar je istaknula da su obaveza da se javno iskaže i prizna istina o takvim zločinima i javno priznanje žrtava veoma važni, iako “možda izgleda da je riječ o simboličnim mjerama”.

Također je naglasila “da na individualnom nivou, javno priznanje znači mnogo žrtvama i njihovim porodicama”, a da na nivou društva “zastupanje istine o genocidu promoviše bolje razumijevanje historije i doprinosi prevenciji sličnih zločina u budućnosti”.

“Protiv negiranja genocida se mora boriti obrazovanjem i odlučnom političkom akcijom. U tom pogledu, premijerova javna osuda neprihvatljvih komentara ministra Leposavića o Srebrenici je važan politički gest koji će, nadam se, podstaći otvoreniju raspravu o prošlosti i promovisati pozitivnu ulogu crnogorskih vlasti u pomirenju u regionu”, zaključila je Sesar.

Demokratski front i Demokrate, koji su dio vladajuće koalicije, poručili su u ponedjeljak da neće podržati razrješenje ministra zbog njegovih izjava o Srebrenici.

Ujedinjena reformska akcija (URA), od čija četiri glasa zavisi opstanak tijesne većine koja podržava Krivokapićevu Vladu, saopštili su da niko ne smije biti iznad nacionalnih interesa i da sve odluke Vlade moraju biti motivisane tim principima.

Leposavićevu smjenu podržale su opozicone stranke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...