"SLOBODNA BOSNA" NA LICU MJESTA: Nastavak suđenja u aferi "Respiratori", stigli Novalić, Milićević, Solak, Hodžić, ali i svjedokinja koja je prenosila poruke...

Za danas je zakazan nastavak suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", vlasništvo Fikreta Hodžića.

  • Vijesti

  • 07. Apr. 2021  07. Apr. 2021

  • 3

Prošlo ročište, koje je održano u petak, 2. aprila, prekinuto je tokom svjedočenja Novalićeve sekretarice Bahre Džake nakon što se odbrana požalila da im nisu dostavljeni dokazi koje je Tužilaštvo BiH koristilo u tom trenutku.

Danas se nastavlja suđenje u predmetu "Respiratori", u kojem su optuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Dokaz na koji se odbrana žalila je prepiska na Viberu između Novalića i njegove sekretarice koja je preuzeta s njenog telefona.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Pred sudom se pojavila i svedokinja Bahra Džaka. Podsjetimo, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine Bahra Dćaka ispričala je kako je prenosila poruke između optuženih Fadila Novalića i Fikreta Hodžića u vezi sa ponudama za nabavku respiratora u martu i aprilu prošle godine.

U fotogaleriji pogledajte šta je na licu mjesta zabilježio naš reporter.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...