PLENKOVIĆ ODGOVORIO RASPUDIĆU: "Naša politika vezana za BiH neće se promijeniti ni milimetra!" (VIDEO)

Nino Raspudić, zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru, pitao je premijera Hrvatske Andreja Plenkovića ima li kakav kontakt sa Marijom Pejčinović-Burić, bivšom hrvatskom šeficom diplomatije, a sada generalnim sekretarom Vijeća Europe (VE), te hoće li Hrvatska reagirati na izjave „nižerazrednog birokrata“ Vijeća Evrope da je vrijeme da BiH pređe na moderniji sistem, koji nije temeljen na konstitutivnim narodima.

  • Politika

  • 07. Apr. 2021  07. Apr. 2021

  • 5

“Što se tiče Pejčinović-Burić i njenih stavova kao glavne tajnice Vijeća Europe, to morate pitati nju”, uzvratio mu je premijer Hrvatske, ističući kako je, dok je bila hrvatska ministrica, provodila politiku Hrvatske koja je više nego jasna kad je riječ o pravima Hrvata i konstitutivnosti hrvatskog naroda. "Sve naše diplomatske inicijative koje imamo s bitnim akterima vezane su za poštivanje prava Hrvata u BiH", rekao je Plenković.

Poručio je kako je pozicija Hrvatske jasna i stabilna i neće se promijeniti ni milimetra.

“Naša je pozicija da je ključno, kapitalno pitanje za koheziju BiH izmijeniti Izborni zakon, koji će biti plod dogovora političkih stranka i institucija u BiH i koji će omogućiti pravedne izbore i legitimnu zastupljenost, osobito kad je riječ o izborima u Federaciji BiH”, istaknuo je premijer Hrvatske.

Zastupnik Mosta u Saboru RH Nino Raspudić već dulje vrijeme napada Mariju Pejčinović-Burić, ocjenjujući da njezin izbor za glavnog sekretara Vijeća Evrope  “izravna šteta za vitalne hrvatske interese”.

Raspudić smatra da Vijeće Evrope “nikad agresivnije” nije zagovaralo ukidanje konstitutivnosti naroda u BiH i preustroj BiH u građansku državu.

“Imamo jasnu poruku institucije na čijem je čelu Pejčinović-Burić, prema kojoj je vrijeme da BiH prijeđe na drugačiji, moderni sistem, u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima”, rekao je Raspudić nedavno za govornicom Sabora.

Raspudić je izrazio nadu da će Vlada RH i resorno ministarstvo znati reagirati te da se ubuduće na funkcije, kakva je ona Marije Pejčinović-Burić, neće kandidirati ljudi “koji izravno ili neizravno blagosiljaju štetne dokumente i dozvoljavaju da se njihovom narodu radi o glavi”.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...