OPASNO SE ZAKUHALO: Premijer Italije nazvao Erdogana diktatorom, oštre reakcije iz Ankare

Italijanski premijer Mario Draghi optužio je u četvrtak turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da je ove sedmice htio poniziti predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i rekao da treba biti otvoren s "diktatorima", što je izazvalo osude iz Ankare.

  • Svijet

  • 09. Apr. 2021  09. Apr. 2021

  • 0

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan primio je u utorak u Ankari predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, a na snimku sa početka tog sastanka vidi se da je Michelu namijenjen stolac odmah do Erdogana, dok je Von der Leyen morala sjesti na obližnji kauč sa strane.

"Apsolutno se ne slažem s Erdoganovim poanšanjme spram predsjednice Von der Leyen... Mislim da to nije bilo prikladno ponašanje i bilo mi je jako žao zbog ponižavanja koje je Von der Leyen morala pretrpjeti", rekao je Draghi novinarima.

"U vezi s tim, nazovimo ih to što jesu - diktatorima - s kojima se ipak mora koordinirati, mora se biti otvoren kada se izražavaju drugačija gledišta i mišljenja", dodao je.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je zbog Draghijeve izjave italijanskog ambasadora u Ankari, a ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavu je oštro kritizirao.

"Snažno osuđujemo neprihvatljiv, populistički govor imenovanog italijanskog premijera Draghija i njegove ružne i neumjerene komentare u vezi s našim izabranim predsjednikom", napisao je Cavusoglu na Twitteru.

Cavusoglu je ranije u četvrtak ustvrdio da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan primio šeficu Europske komisije Ursulu von der Leyen u skladu sa "zahtjevima i prijedlozima Europske unije " i odbacio kritike da je Ankara ponizila lidericu EU-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...