ERDOGAN UZVRAĆA UDARAC: Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo italijanskog ambasadora na razgovor

Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je u četvrtak italijanskog ambasadora Massima Giania na razgovor kako bi osudilo izjave premijera Italije Maria Draghija o turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

  • Svijet

  • 09. Apr. 2021  09. Apr. 2021

  • 2

Italijanski premijer Mario Draghi je na konferenciji za novinare ranije u četvrtak iznio neprimjerene optužbe na račun turskog predsjednika Erdogana, na šta je reagovalo Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Draghi je na konferenciji za novinare komentarisao događaj u vezi sa protokolom sastanka čelnika Evropske unije s Erdoganom u Ankari, iako je ranije saopćeno da je protokol urađen u saradnji sa predstavnicima Delegacije EU u Turskoj.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu oštro je osudio izjavu italijanskog premijera.

“Oštro osuđujemo neprihvatljive primjedbe imenovanog italijanskog premijera upućene našem izabranom predsjedniku, povucite drske primjedbe”, objavio je on na Twitteru.

U nekim krugovima bilo je kritika zbog rasporeda sjedenja na sastanku u utorak, gdje su turski predsjednik i šef Vijeća Evrope Charles Michel sjeli na stolice, dok je Von der Leyen u početku ostala stajati.

Tada joj je ponuđeno mjesto na kauču, a Cavusoglu je sjeo na drugi kauč nasuprot nje.

U razgovoru s novinarima rano u četvrtak, Cavusoglu je rekao da je Turska zadovoljila sve protokolarne zahtjeve EU-a.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je zahtjev premijeru Italije da povuče “drske i ružne izjave” u vezi sa predsjednikom Turske Erdoganom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...