PIŠI PROPALO: MMF je spreman za novi aranžman s Bosnom i Hercegovinom, problem je samo...

Andrew Jewell precizirao je da neće biti novog aranžmana za hitnu pomoć protiv Covida poput onog od prošle godine, već da MMF očekuje tradicionalni aranžman u kojem se novac dobija tek nakon provođenja reformi.

  • Ekonomija

  • 09. Apr. 2021  09. Apr. 2021

  • 4

- Pregovori o novom aranžmanu BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) suspendovani su, ali je MMF spreman da nastavi razgovore u svakom trenutku - rekao je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell.

On je precizirao da neće biti novog aranžmana za hitnu pomoć protiv Covida poput onog od prošle godine, već da MMF očekuje tradicionalni aranžman, u kojem se novac dobija tek nakon provođenja reformi.

"Ne vidim razlog zašto reforme o kojima smo razgovarali prošle godine, opet ne bi bile na stolu. Ne vidim nijedan razlog da te reforme ne prenesemo u nove pregovore", izjavio je Andrew Jewell za "Nezavisne novine".

Andrew Jewell naveo je da bi novi program trajao nekoliko godina i da bi u njega bile uključene reforme.

"Ako bismo ponovo počeli pregovore, to bi mogao ponovo biti prošireni aranžman, ali i stand-by aranžman", rekao je Andrew Jewell.

On je naveo da MMF želi da budući aranžman pomogne vlastima u borbi protiv pandemije.

"Želim jasno i glasno reći da mi od njih ne tražimo da štede, mi želimo da oni troše više", dodao je Andrew Jewell.

On je ukazao da MMF obično, kada dođe u neku zemlju, traži stezanje kaiša, smanjenje penzija, potrošnje, plata i drugo.

"To uopšte ne tražimo od vas. Mi želimo da podržite preduzeća i domaćinstva. Želimo da trošite i želimo da vam pozajmimo novac po izuzetno niskim kamatnim stopama i veoma povoljnim uslovima", naveo je Jewell.

On kaže da se istovremeno želi pripremiti ekonomija u BiH na svijet poslije Covida.

"Nadamo se svjetlu na kraju tunela i želimo da vidimo reforme koje će pomoći ekonomski uključivi rast od kojeg će koristi imati širi slojevi stanovništva", naveo je Andrew Jewell.

On je podsjetio da je u martu objavljen izvještaj u kojem je u BiH projektovan rast od 3,5 odsto ove godine pod uslovom da su vakcine široko dostupne u drugoj polovini godine.

"Sada znamo da vakcine skoro uopšte nisu dostupne, jer i vi znate da početak vakcinacije nije prošao dobro. Istovremeno, imamo nove sorte virusa koje povećavaju broj oboljelih, bolnice se pune, a broj smrtnih slučajeva raste. Zbog toga je izvjesno da ćemo morati revidirati naše projekcije nadolje", naveo je Jewell.

Prema njegovim riječima, što prije ljudi budu vakcinisani, prije će biti otvorena ekonomija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...