U TOM GRADU POČINJENI SU NEKI OD NAJTEŽIH RATNIH ZLOČINA: Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog obilježavanja dana ruskih dobrovoljaca u...

...Višegradu.

  • Hronika

  • 09. Apr. 2021  09. Apr. 2021

  • 1

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet zbog najave događaja “Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca” u Višegradu, a nakon zaprimanja prijave iz Udruženja “Žene - žrtve rata”.

“Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca” u Višegradu najavljeno je za 12. april ove godine, a Tužilaštvo BiH je formiralo predmet, koji je dat u rad postupajućem tužiocu, stoji u saopštenju.

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska vojnika, a više ih je ranjeno. Riječ je o vojnicima iz Ruske Federacije koji su se na širem području tog grada borili na strani Vojske Republike Srpske (VRS) tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Za predstavnike udruženja žrtava riječ je o danu koji provocira Bošnjake.

U Višegradu je tokom rata ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, uključujući oko 600 žena i više od stotinu djece.

Neki od najtežih zločina u Višegradu počinjeni su u naselju Bikavac i Pionirskoj ulici kada je u julu 1992. godine zatvoreno više od 60 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i djece, koji su živi spaljeni. Za ove zločine pred Haškim tribunalom na doživotnu robiju pravosnažno je osuđen Milan Lukić. Njegov rođak Sredoje Lukić za isti zločin osuđen je na 27 godina zatvora.

Prema podacima Vlade RS, u redovima Vojske RS od 1992. do 1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana.

I pored brojnih osuda javnosti u čast ruskim dobrovoljcima na višegradskom uzvišenju Grad na Bikavcu podignut je 12. aprila 2017. godine spomen-krst, visine 5,5 metara i težine oko 400 kilograma, na kojem su uklesana imena sedam ruskih dobrovoljaca koji su poginuli na ratištima oko Višegrada. Spomenik je podignut sredstvima donatora iz Rusije, sredstvima Vlade Republike Srpske, a u organizaciji Udruženja građana srpsko-ruske zajednice "Zavet" iz Bijeljine.

Također, i jedna ulica u Višegradu nosi naziv “Kozačka ulica”. 

(BHRT/RFI) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...