VIŠE OD LOKALNIH IZBORA: Evo zašto je toliko važan sutrašnji dvoboj SDA i "trojke" u Travniku!

Skoro 47.000 Travničana sutra će birati gradonačelnika, a bit će to i prvi veliki okršaj SDA i "trojke" izvan Sarajeva.

  • Politika

  • 10. Apr. 2021  10. Apr. 2021

  • 3

Travničani će birati između dva kandidata: tročlana koalicija pod nazivom “Naša travnička priča”, koju čine Narod i pravda, SDP i Naša stranka, kandidirala je pravnika Harisa Kanižu, dok je  SDA kandidirala bivšeg oficija Armije RBiH Kenana Dautovića.

Travnički advokat Haris Kaniža bio je kandidat partije Narod i pravda i na lokalnim izborima 15. novembra protekle godine, osvojivši 14,19 posto, tačnije 3.177 glasova, te je završio na trećem mjestu, iza drugoplasiranog kandidata HDZ-a Gorana Pejakovića (6.597 glasova) i prvoplasiranog kandidata SDA, dr. Mirsada Pece (10.204 glasa), koji je preminuo na dan izbora. 

Kandidat SDA je oficir Armije RBiH u penziji Kenan Dautović, koji se do sada, za razliku od svog rivala Kaniže, nije neposredno angažirao u politici. Prije nego što je pristupio partiji Elmedina Konakovića, bio je član Stranke za BiH Harisa Silajdžića. 

Zanimjiv je politički profil kandnidata dva rivalska tabora: kandidat “trojke”, Haris Kaniža, završio je medresu, neko vrijeme je radio kao imam u lokalnoj džamiji, da bi kasnije upisao pravni fakultet i počeo raditi u privatnoj advokatskoj kancelarji u Travniku.

Njegov rival, kandidat SDA, Kenan Dautović, profesionalni je oficir u penziji, najprije bivše JNA a potom Armije BiH i Oružanih snaga BiH i početnik je u politici.

Ranije je HDZ BiH saopćio da će bojkotirati izbore u Travniku, jer smatra da su prijevremeni izbori bili nepotrebni i da je CIK trebao, nakon smrti prvoplasiranog kandidata, doktora Pece (SDA) po automatizmu proglasiti pobjedu drugoplasiranog kandidata Gorana Pejakovića (HDZ).

Mada nema pouzdanih istraživanja javnog mnijenja, posve je jasno da će ishod dvoboja Kaniže i Dautovića biti krajnje neizvjestan, jer će ovog puta kandidat partije Narod i pravda, dobiti podršku ne malog broja travničkih pristalica SDP-a i Naše stranke.

Ipak, u Travnku se špekulira da će izvjestan broj Hrvata po nagovoru lokalanog SDP-a ipak izaći na izbore i da će glasati za kandidata “trojke” Harisa Kanižu. Čak se tvrdi da bi glasovi Hrvata mogli odlučiti pobjednika izbora u Travnika, što je tek u domenu teorije.  

Bit će ovo prvi veliki okršaj dva rivalska tabora koja se bore za prevlast na bošnjačkoj političkoj sceni. Ishod izbora u Travniku biće i prvi, prilično pouzdani indikator stvarne snage “trojke” izvan Sarajeva, ali i pokazatelj trenutne snage SDA, koja je tokom posljednjih nekoliko mjeseci prolazila kroz turbulentno razdoblje. 

Lokalne izbore u Travniku na izvjestan način treba posmatrati i kao svojevrsnu anketu: pobjednik u Travniku, mogao bi računati i na pobjedu na parlamentarnim izborima naredne godine.

(SL.B.)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...