OVO TREBAMO ZNATI: Objavljen plakat s informacijama o pet vakcina dostupnih u BiH

Vakcine protiv oboljenja Covid-19 ne sadrže toksične supstance, a njihov sastav je javno poznat, navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

  • Vijesti

  • 09. Apr. 2021  09. Apr. 2021

  • 0

Ministarstvo civilnih poslova BiH objavilo je danas na svom Twitter profilu plakat s informacijama o vakcinama protiv koronavirusa koje su dostupne u BiH.

Plakat sadrži temeljne informacije o pet vakcina, i to: Pfizer-BioNTech, Sputnik V, AstraZeneca, Sinopharm i Sinovac.

Kada je riječ o vakcini Pfizer-BioNTech (SAD, Njemačka), prema preliminarnim studijama, njena učinkovitost je 95 posto, dok od teških oblika bolesti štiti 100 posto. Odobrena je u Velikoj Britaniji, SAD-u, zemljama EU, Kanadi, Švicarskoj... Temperaturni režim je -70 Celzijevih stepeni, a dozira se u dvije doze u razmaku od tri sedmice.

Prema preliminarnim podacima faze 3 kliničkih ispitivanja, učinkovitost ruskog Sputnika V je 91,6 posto, a i ova vakcina od teških oblika bolesti štiti 100 posto. Odobrena je u Rusiji, Bjelorusiji, Argentini, Srbiji i još nekim zemljama. Temperaturni režim je -20 Celzijevih stepeni, a njeno doziranje je identično kao i kod Pfizer-BioNTecha.

Kada je u pitanju AstraZeneca (Velika Britanija), učinkovitost ove vakcine nakon prve doze je 76, a nakon druge doze 82,4 posto. Ako je razmak između doza veći, zaštita od teških oblika bolesti je 100 posto. Odobrena je u Velikoj Britaniji, zemljama EU, Indiji, Argentini... Temperaturni režim je 2-8 Celzijevih stepeni, a dozira se u dvije doze u razmaku od 12 sedmica.

Učinkovitost kineskog Sinopharma je 79,3 posto, a odobren je u Kini, Mađarskoj, UAE, Egiptu, Bahreinu, Srbiji... Temperaturni režim je isti kao i kod AstraZenece, a dozira se u dvije doze u razmaku od tri sedmice.

Kada je riječ o kineskoj vakcini Sinovac, njena učinkovitost je 50,4 posto, a odobrena je u Kini i Indoneziji. Temperaturni režim je također 2-8 stepeni, a dozira se u dvije doze u razmaku od tri sedmice.

"Treba znati kako nijedna vakcina nije 100 posto učinkovita i kako treba nastaviti s pridržavanjem protupandemijskih mjera i nakon vakcinisanja. Nijedna vakcina ne štiti odmah i možemo se zaraziti ako smo tek vakcinisani.

Vakcine protiv oboljenja Covid-19 ne sadrže toksične supstance, a njihov sastav je javno poznat.

Vakcine mogu imati nuspojave, a može se javiti i alergijska reakcija, ali to nije razlog da se ne vakcinišemo, jer dobrobiti vakcina znatno premašuju rizike", poručili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...