"TROJKA" SE PONOVO UJELA ZA JEZIK: "Sadaka je, po NiP-ovskom rječniku, kad Vučić donese vakcine u Sarajevo. A kad to uradi Ana Brnabić, TO JE DONACIJA"

Zato je autizam uzeti sadaka vakcine od Vučića. I one koje je uzelo Predsjedništvo BiH. I one koje će uzeti vlast Elmedina Konakovića i partnera. Jer, zašto bismo uzeli, uslovno rečeno, lošu robu od čovjeka koji je Vladu Federacije BiH spriječio da nabavi golem kontingent ruskog Sputnjika V. 

  • Politika

  • 09. Apr. 2021  09. Apr. 2021

  • 6

Piše: Filip LOBO

Vlada Kantona Sarajevo je potpisala ugovor sa Vladom Republike Srbije o donaciji vakcina. Radi se o 20.000 doza, i to proizvođača AstraZeneca, navedeno je u saopćenju Vlade KS od 8. aprila 2021. godine. 

No, prije no pređemo na priču o sadaka vakcinama sarajevske trojke, vratimo se malo unazad. 

Kada je prvi čovjek Srbije Aleksandar Vučić donio vakcine u BiH i to Predsjedništvu Bosne i Hercegovine susramljeni i bijesni su bili politički oci i vođe Vlade Kantona Sarajevo. 

Glavna figura kompletne vlasti u Sarajevu Elmedin Konaković tada je poručio: “Odbije pomoć BiH za bolnicu u Novom Pazaru u iznosu od 50.000€ i nazove to uvredom. Nakon sedam mjeseci donese vakcine, okvirno približne vrijednosti i postroji cijelo Predsjedništvo da ga na aerodromu dočeka i ushićeno mu aplaudira, a on kaže da moramo jedni druge pomagati u nevolji. Napravio je od toga svjetsku priču, svjetski ga mediji promovišu kao mirotvorca na Balkanu. Uspijeva da negira genocid i da mu se u isto vrijeme prostire najlon u džamiji kad nam dođe u posjetu, da ne skida cipele. Umjesto da je dobio po prstima, prste mu nježno stišću rukujući se, zahvalni zbog sadake koju nam je donio."

Oni koji slijede politički projekat Konakovića, što se vole zvati njegovim partnerima Predrag Kojović i Nermin Nikšić također su tada burno reagovali. Svi skupa bili su susramljeni. 

Isti osjećaj imao je i ministar zdravlja Haris Vranić. 

“Država nam nije obezbijedila lijek, odnosno vakcine. A nama ne daju da kupimo. Ima li većeg apsurda? Kanton ima svoje pare i sve, ali Federacija BiH i država ne daju da kupimo lijek već nas tjeraju da zatvaramo. Tjeraju nas krevete da proširujemo samo da ljudi legnu. Sadaku smo dobili neki dan. Ništa nam ne preostaje nego da se sami snalazimo. Ovo su mjere kao u srednjem vijeku - rekao je ministar Vranić za portal Dnevnog avaza 8. marta 2021. godine.

Ali mi smo krivi, mi to pogrešno razumijemo. Definicija sadake je po novokantonalnom, odnosno NiP-ovskom riječniku kad Vučić donese vakcine u Sarajevo. A kad to uradi Ana Brnabić, to je dogovorena donacija, poklon i slično. 

Čitavih 30 godina ne možemo sa Srbijom na zelenu granu, Elmedin Konaković se dogovorio za nekoliko mjeseci. Da nije ne daj Bože u kakvim vezama sa Srbijom?

Istovremeno, pitam se šta ćemo s činjenicom da velike zemlje sve više problematiziraju AstraZeneca vakcinu. Holandija i Njemačka je ne daju mlađim od 60, Norveška, Island i Danska je ukidaju ili su je već ukinule. 

Mislim da su oba paketa sadaka vakcina ponižavajuća za građane Federacije i Kantona Sarajevo. Jer očito je da nam Vučić “valja” vakcine pri kraju rokova, koje izazivaju nedoumice i paniku u svijetu. Zašto nam nije dao Sputnjik V ili Sinofarm, a rekao je da će dati koju tražimo. 

Nije, jer ne želi da ga srbijanska javnost proziva zbog vakcinisanja vakcinom kojoj ističe rok. Nije nam htio prodati vakcine pri kraju roka jer tada ne bi mogao odaslati svijetu poruku kako je on dobročinitelj. 

Zato je autizam uzeti sadaka vakcine od Vučića. I one koje je uzelo Predsjedništvo BiH. I one koje će uzeti vlast Elmedina Konakovića i partnera. Jer, zašto bismo uzeli uslovno rečeno lošu robu od čovjeka koji je Vladu Federacije BiH spriječio da nabavi golem kontigent ruskog Sputnjika V. 

Podsjećam, sve je bilo spremno za 100 hiljada u prvom kontigentu, a onda još 500 hiljada Sputnjika direktno iz Rusije. A direktni krivac za propast tog pokušaja je Vučić i njegovi jataci u Banja Luci, koji su trovali ovdašnje javno mijenje kako je to još jedna kriminalna nabavka. 

Zato gospodo iz Konaković&Co vlasti u KS, sljedeći put nabavite pa kritikujte, od sadake nema nafake!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...