DEPRIMIRAJUĆI PODACI SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE: "Zemlje s niskim prihodima dobile samo 0,2 posto proizvedenih vakcina"

"Šokantna neravnoteža prisutna je u distribuciji vakcina protiv koronavirusa diljem svijeta, a većina zemalja nema dovoljno doza kojima bi se vakcinisali zdravstveni radnici i rizične skupine", kazao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  • Svijet

  • 09. Apr. 2021  10. Apr. 2021

  • 0

Više od 700 miliona doza vakcina iskorišteno je širom svijeta, međutim, njih 87 posto upotrijebljeno je u zemljama s visokim ili srednje visokim dohotkom, dok su zemlje s niskim prihodima primale samo 0.2 posto, izjavio je.

"U prosjeku, u zemljama s visokim dohotkom vakcinisana je gotovo svaka četvrta osoba. U državama s niskim primanjima, od više od 500 ljudi, vakcinisana je jedna osoba", rekao je Tedros.

Cilj je isporučiti više od 2 milijarde doza do kraja godine

Inicijativa COVAX isporučila je gotovo 38.4 miliona doza vakcina u 102 zemlje, širom šest kontinenata, šest sedmica nakon što je krenula s distribucijom zaliha, saopćili su jučer Savez za vakcine GAVI i WHO. Cilj je ove godine isporučiti više od 2 milijarde doza, no inicijativa se trebala suočiti i s kašnjenjima.

"Nadamo se da ćemo vakcinisanje moći nadoknaditi u aprilu i maju. Problem nije u isporuci vakcina od strane COVAX-a, već u nabavci istih", konstatirao je Tedros, osuđujući slabu ponudu. 

Nakon izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka kao posljedice vakcinisanja, mnogi su počeli sumnjati u AstraZenecinu vakcinu, dosad glavni COVAX-ov oslonac u borbi protiv pandemije. Australija je saopćila da je naručila više vrsta vakcina kao alternativu za AstraZenecino, a Hong Kong je odgodio isporuku doza zbog zabrinutosti u vezi mogućeg vrlo malog rizika od nastanka rijetkih krvnih ugrušaka.

Seth Berkley, čelnik GAVI-a, na pitanje pregovara li COVAX o dodatnim dozama vakcina koje neke države ne žele, odgovorio je da se anglo-švedski lanac opskrbe pokupio. Nadao se da će se s vremenom poboljšati opskrba AstraZenecinih vakcina za koju je zaslužan Indijski serumski institut, čije se doze sada čuvaju za suzbijanje ubrzane pandemije.

"Dok zemlje odlučuju kojoj će vrsti vakcine dati prioritet, čime će određene doze postati pristupačnije, mi ćemo pritom pokušati osigurati da te doze budu dostupne bez kašnjenja, ako su zemlje spremne to učiniti", rekao je Berkley.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...