DOK RUSIJA JAČA VOJNO PRISUSTVO NA GRANICI UKRAJINE: Amerika šalje ratne brodove u Crno more

Ankara je zvanično obaviještena kako će dva ratna broda SAD-a biti u Crnom moru do 4. maja.

  • Svijet

  • 09. Apr. 2021  10. Apr. 2021

  • 0

Sjedinjene Američke Države su informirale Tursku kako će dva njihova ratna broda proći turskim moreuzima kako bi bili razmješteni u Crnom moru do 4. maja, objavila je zvanična Ankara.

Agencija Reuters piše kako se sve dešava u vrijeme kada Ruska Federacija jača vojno prisustvo na istočnoj granici Ukrajine.

U posljednje vrijeme došlo je do eskalacije nasilja između ukrajinskih snaga sigurnosti i separatista koje podržava Rusija u ukrajinskoj regiji Donbas.

Njemačka je pozvala Rusiju da povuče svoje trupe, dok iz Moskve optužuju zvanični Kijev za provokacije.

U skladu s konvencijom iz Montreuxa

“Obavještenje nam je dostavljeno prije 15 dana preko diplomatskih kanala kako će dva američka ratna broda proći do Crnog mora, u skladu s Konvencijom iz Montreuxa“, saopćilo je u petak tursko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Aljazeera.

“Brodovi će u Crnom moru ostati do 4. maja.“

Konvencija iz Montreuxa, potpisana 1936. godine, daje Turskoj kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli, ograničava pristup ratnim brodovima i upravlja saobraćajem stranih teretnih brodova.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...