TOTALNI ZAOKRET U ODNOSU NA TRUMPOVU ERU: Biden predstavio prvi budžet, evo kako će prihodi biti raspoređeni

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa značajno povećanje izdvajanja za borbu protiv klimatskih promjena i kontrole oružja u budžetu koji obilježava oštar zaokret u odnosu na njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

  • Svijet

  • 09. Apr. 2021  10. Apr. 2021

  • 1

Iz budžeta vrijednog 1.5 triliona dolara, koji bilježi 8 posto povećanja u osnovnom financiranju u odnosu na tekuću godinu, više milijardi će se ulagati u javni prijevoz i čišćenje okoliša, srezat će se financiranje graničnog zida, a pojačati za provjeru kupaca oružja, što su ciljevi drugačiji od onih prethodne administracije.

U tri mjeseca mandata kojim dominira pandemija, ovaj dokument nudi dugoočekivani uvid u Bidenov program te se njime započinju naporni pregovori s Kongresom po pitanju toga šta će se naposljetku financirati.

Drastično jačanje agencija za efekte emisija stakleničkih plinova

Biden će za 14 milijardi dolara pojačati financiranje agencija koje se bave efektima emisija stakleničkih plinova, što je zaokret u odnosu na Trumpovu administracija koja je negirala klimatsku nauku.

Predsjednik će potrošiti milione na bavljenje rastućim brojem djece bez pratnje koja se pojavljuju na južnoj granici zemlje sa Srednjom Amerikom, uključujući i 861 milion dolara koji će se uložiti u tu regiju.

No u njegovom budžetu neće biti mjesta za izgradnju graničnog zida, Trumpovog prioriteta, te će povećati financiranje istrage agenata za imigraciju koji su optuženi za "bijelu supremaciju".

Škole u siromašnim susjedstvima, istraživanje smrtonosnih bolesti...

Među najvećim predloženim povećanjima izdataka su škole u siromašnijim susjedstvima i istraživanje smrtonosnih bolesti osim covida-19, koji je dosad bio glavna preokupacija u Bidenovom mandatu.

Biden će potrošiti 6.5 milijardi dolara za pokretanje istraživačke skupine koja će se baviti bolestima, od raka do dijabetisa i Alzheimera, što je program koji kristališe njegovu dugogodišnju želju da iskoristi vladin budžet kako bi unaprijedio medicinska istraživanja.

Biden je tražio oko 715 miliona dolara za ministarstvo obrane, što je kompromis između liberala koji podržavaju smanjenje troškova i konzervativaca koji žele povećanje vojne potrošnje.

Odvraćanje Kine 

Novac će koristiti Pentagonu za odvraćanje Kine, poticanje modernizacije inventara nuklearnih projektila i gradnje "klimatske otpornosti" u vojnim ustanovama.

Poznat kao "mršavi" proračun, Bidenov nacrt samo je uvid u okvirne cifre "diskrecijskih" programa i odjela, gdje je Kongres nadležan da donese odluku na šta želi potrošiti novac za fiskalnu godinu koja počinje u oktobru.

Bijela kuća je odgađala sastavljanje nacrta, kriveći otpor političkih zvaničnika tokom Trumpove primopredaje vlasti i negiranje da različiti interesi u pitanjima poput financiranja vojske igraju ulogu.

Nacrt ne uključuje Bidenova 2 triliona za infrastrukturu ili promjene u oporezivanju, rekao je administrativni službenik. Te promjene će biti uključene u prijedlog cjelovitog budžeta kasno u proljeće.

U 2020. fiskalnoj godini diskrecijska potrošnja iznosila je 1.6 triliona dolara, što je četvrtina ukupne potrošnje. Ostalo je za obvezne sfere poput starenja, invaliditeta, nezaposlenosti i zdravstvenih benefita.

Svaki od nacrta je tek prvi korak u procesu stvaranja proračuna kojeg će naposljetku izglasati Zastupnički dom i Senat u kojem demokrati drže tanku većinu.

Biden je povukao svoj inicijalni izbor, Neeru Tanden, koja je trebala voditi Ured za upravljanje i budžete nakon problema u zadobivanju podrške Senata. Ured trenutno vodi vršiteljica dužnosti Shalanda Young.

(Index.hr)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...