ŠUME U KANDŽAMA LOKALNIH MOĆNIKA DODIKOVE STRANKE: Šta se krije iza smjene uspješnih direktora?

Smjena Tanje Nikolić, direktorice Šumskog gazdinstva “Birač” Vlasenica, ponovo je otvorila priču o katastrofalnom gazdovanju najvećim prirodnim resursom RS-a šumama, ali i o utjecaju lokalnih moćnika vladajuće partije, koji su “jači” od institucija, pa čak i od Vlade RS.

  • Politika

  • 09. Apr. 2021  10. Apr. 2021

  • 2

Bez dlake na jeziku o tome govori i smijenjena direktorka. Tanja Nikolić je, kaže, ogorčena, jer se ispostavilo da je nju, faktički, smijenio kontroverzni načelnik opštine Miroslav Kraljević.

Nikakvog logičnog razloga za njenu smjenu, tvrdi, nije bilo, jer je za tri i po godine, koliko ga je ona vodila, gazdinstvo uvijek poslovalo pozitivno. A pozitivno poslovanje u “Šumama RS” nije baš česta pojava.

"Ove godine, ŠG “Birač” je u plusu 470.000 KM. Istovremeno, 21 gazdinstvo je u minusu, a samo sam ja smijenjena! Kraljeviću je očigledno smetalo što radimo pošteno i profesionalno i odlučio je da skloni mene, kako bi mogao da sa šumom radi šta hoće, kako je i ranije radio. Ispada da je on jači i od države, i od premijera, i od ministra, i od uprave preduzeća", kaže Nikolićeva za Srpskainfo.

Tanju Nikolić je na direktorskoj poziciji zamijenio Goran Đurić, predsjednik Skupštine opštine Vlasenica, Kraljevićev partijski drug i blizak saradnik.

Osuđen za otmicu

Podsjećanja radi, Miroslav Kraljević, aktuelni načelnik Vlasenice i prvi čovjek SNSD-a u ovom kraju, javnosti je poznat kao počinilac teškog krivičnog djela! Pravosnažno je osuđen za otmicu političkog protivnika i za to je, na osnovu nagodbe sa tužilaštvom, kažnjen samo novčano, sa 4.000 KM globe!

Kraljević je u septembru 2010. godine kidnapovao Lazu Vidakovića, odbornika “Naše stranke” u opštini Osmaci i 12 dana ga držao u zatočeništvu u Srbiji. Učinio je to zajedno s još jednim partijskim kolegom, jer mu se nije sviđalo kako Vidaković glasa u lokalnoj skupštini. U to vrijeme Kraljević je bio narodni poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS.

Kako je portalu potvrđeno iz više izvora, Miroslav – Mićo Kraljević uživa punu podršku predsjednika SNSD Milorada Dodika, a ako je suditi po rezultatima posljednjih izbora, i većine građana Vlasenice.

Sada nastoji da pod svoju kontrolu stavi “zlatnu koku” Vlasenice, Šumsko gazdinstvo “Birač”, kako bi mogao izvlačiti novac za svoje i za potrebe partije. I to nije nikakav originalan recept, tako se radi svuda. Zato u “Šumama RS” i jeste katastrofalna situacija, kaže izvor Srpskainfo blizak menadžmentu ovog javnog preduzeća.

“Zakon šumom, život drumom”

Zvaničan komentar na ove tvrdnje nismo uspjeli dobiti, kao ni objašnjenje po kojim pravilima i principima se biraju i smjenjuju kadrovi u “Šumama RS”.

Po zakonu, odluke donosi generalni direktor “Šuma RS”, uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede i šumarstva u Vladi RS.

U stvarnosti, po onoj staroj narodnoj “zakon šumom, život drumom”, direktore postavljaju i smjenjuju vladajuće partije, svaka u “svom” gazdinstvu, odnosno u šumariji koju je stranka, nagodbom s koalicionim partnerima, dobila kao “ratni plijen”.

ŠG “Birač” pripada SNSD-u. Rukovodstvo “Šuma Srpske”, a ni nadležno Ministarstvo, ne ulazi u to kako se, unutar neke partije, donosi odluka o smjeni ili postavljanju direktora.

Direktor, a nema komentar?!

Da li direktor “Šuma Srpske” Slaven Gojković samo stavi svoj potpis na već gotovo dogovor, u kojem se njega ništa ne pita?

Da li je za smjene i imenovanja direktora zaista bitna saglasnost resornog ministra Borisa Pašalića, ili je to samo forma? I kako Gojković i Pašalić komentarišu smjenu u Vlasenici?

Odgovore na ova pitanja nisu dobili. Gojković nije odgovarao na pozive, a porukom je samo kratko obavijestio da “nema komentar”.

Bez komentara je i ministar Pašalić, koji je kratko poručio da kadrovska rješenja u “Šumama RS” jesu “stvar političkog dogovora”.

Ministar sliježe ramenima

Kako nezvanično portal saznaje, i Gojković i Pašalić su bili protiv smjene u ŠG “Birač”.

Ministar je bio kategorički protiv, ali to očigledno ne pije vode, rekao je izvor Srpskainfo iz resornog ministarstva.

Sagovornik blizak upravi “Šuma RS” tvrdi da je Gojković svojim saradnicima rekao da zbog smjene Nikolićeve “niko nije sretan, ni u Sokocu ni u Banjaluci”. Očigledno, stvar je riješena u Vlasenici i Laktašima.

Smjena Tanje Nikolić mnoge je podsjetila na paradoksalni slučaj Čede Dačevića, direktora koji je Šumsko gazdinstvo “Vučevica” u Čajniču doslovno izvukao iz milionskog minusa, da bi potom bio, smijenjen. Ipak, ova dva slučaja smjene uspješnih direktora su dijametralno različita.

Tanja Nikolić je kadar SNSD. Čedo Dačević nije stranački kadar, nego iskusni šumarski inženjer, “direktor vatrogasac”, koga su razne garniture vlasti “izvlačile iz šešira”, da bi spasavao šumariju iz čabra u koji su je gurnuli partijski kadrovi.

Pita li se i premijer?

Čedo je svaki put pristajao, mada je znao da će biti smjenjen.

"Svaki put sam pristajao da budem direktor u najtežim uslovima, ne zato što sam naivan, pa dozvoljavam da me prevare i iskoriste, nego zato da bih sačuvao radna mjesta i svoje Čajniče, koje zavisi od šumarije", rekao je Dačević za Srpskainfo, u oktobru 2019. godine, nakon što je smjjenjen, da bi “napravio mjesta” za kadrove SNSD.

Portal posjeća da je, Dačević bio prva “žrtva” nakon što je još prije dvije godine premijer Srpske Radovan Višković pompezno najavio sječu direktora gubitaša u “Šumama RS”. Ispostavilo se, međutim, da od tog posla nema ništa i da se premijera, po svemu sudeći, ne pita mnogo.

Nakon pola godine, među prvima je bez fotelje ostao upravo “spasilac” Čedo Dačević, dok su mnogi gubitaši preživjeli.

Sukob unutar stranke

Za razliku od Dačevića, Nikolićeva, koja se takođe pokazala kao sposobna direktorka, na poziciju je izabrana na prijedlog SNSD.

Upravo to ju je, vjerovatno, spaslo od smjene u martu 2020.  Tada je i premijer Višković na sjednici Narodne skupštine RS “svečano izjavio” da Nikolićeva “neće biti smijenjena”.

Nakon godinu dana poslovanje ŠG “Birač” je ostalo jednako uspješno, Nikolićeva jednako lojalna SNSD-u, ali su se odnosi snaga unutar stranke, očigledno, promijenili. I to u korist Kraljevića, koji je u međuvremenu pobijedio na lokalnim izborima u Vlasenici i učvrstio svoju poziciju kod vođe stranke.

Smijenjena direktorka ŠG “Birač” Tanja Nikolić priznaje da je na čelo gazdinstva došla kao kadar vladajućeg SNSD-a, ali ne smatra da je time pristala na “političku igranku”.

"Meni je ponuđeno da budem direktor i ja sam pristala. Preuzela sam odgovornost za gazdinstvo i za 120 radnika i ne vidim u čemu je tu igranka. Naravno da sam u SNSD i ostaću u SNSD, ostaću aktivan član. Nisam ja u sukobu sa SNSD, nisam u sukobu ni sa kim, ali je činjenica da Kraljević hoće da me skloni da bi on mogao da radi šta hoće", kaže Nikolićeva za Srpskainfo.

“Ne uvlačite Dodika u to”

Na pitanje kako komentariše ponašanje vrha stranke, odnosno Milorada Dodika u njenoj smjeni, Nikolićeva je rekla: “Nemojte, molim vas, gospodina Dodika uvlačiti u to!”

Tanja Nikolić priznaje da je ranije bila članica SDS-a, ali kaže da je to bilo davno, prvih poslijeratnih godina, i da u SDS nikad nije bila aktivna, dok je u Dodikovoj stranci vrlo aktivna već godinama.

Ipak, ni to što je vrlo aktivna u stranci i što ima zdušnu podršku sindikata, Nikolićevoj, uz već spomenuto uspješno poslovanje, nije pomoglo da ostane na čelu šumarije. Presudile su, očigledno, unutarstranačke borbe.

Grabež u Tesliću

Da šumska gazdinstva već odavno nisu samo plijen međustranačke, nego i unutarstranačke grabeži, najbolje pokazuje primjer Šumskog gazdinstva “Borja” Teslić.

Ovo gazdinstvo je jedno od šumom najbogatijih u Srpskoj, ali ipak knjiži milionske gubitke i na udaru je masovne i otvorene pljačke. Rezltat toga: sedam miliona maraka obaveza, 1,3 miliona KM gubitaka u prošloj godini, četiri neisplaćene plate radnicima i višemjesečno kašnjenje u uplati doprinosa.

ŠG “Borja”, koje već odavno “pripada” SNSD-u, već odavno je hronični gubitaš. U ovom gazdinstvu za godinu i po su se smijenila četiri v.d. direktora. Samo u posljednja četiri meseca na toj poziciji su se promijenila tri kadra SNSD. Ali, direktori nisu pali kao kruške zbog gubitaka i lošeg poslovanja, nego zbog unutarstranačkih nadgornjavanja u SNSD Teslić.

Šef Kluba odbornika SNSD Teslić, Mišo Stojanović, smijenjen je u oktobru 2019. godine, a na njegovo mjesto je došao njegov partijski drug Stojan Božić. Božić je smijenjen u decembru prošle godine, nakon čega je na čelo šumarije došao Slaviša Opačić, koga je prije 20-ak dana naslijedio mlađahni Vladimir Đukarić.

Pripravnik

Radnici šumarije, ogorčeni što mjesecima nisu primili platu toliko su bili oduševljeni izborom Đukarića da su jednom fizički spriječili njegovo uvođenje u dužnost, da bi na kraju Đukarić, kako tvrde u sindikatu, u direktorski kabinet ušao uz pomoć policije.

"Ako je policija trebala da mu pomogne da preuzme dužnost, onda vam je sve jasno", rekao je tom prilikom Dušan Marković, predsjednik Јedinstvene udružene sindikalne organizacije “Šuma Republike Srpske”.

A šumari iz Teslića tvrde da se novi direktor ne može pohvaliti ni bog zna kakvim iskustvom: navodno je tek nedavno položio pripravnički ispit i direktno iz pripravničkog statusa “uletio” u direktorsku fotelju.

OKUPIRALI GAZDINSTVA I UPRAVU

Mada se u javnosti smatra da su “Šume RS” javno preduzeće koje “pripada” Socijalističkoj partiji Petra Đokića, to je samo djelimično tačno. Naime, u ovom javnom preduzeću već odavno glavnu riječ vode kadrovi SNSD. Istina, socijalista Slaven Gojković je na poziciji generalnog direktora, ali su svi njegovi prvi saradnici, direktori sektora, SNSD-ovci.

Od 26 šumskih gazdinstava, tri pripadaju Đokićevim socijalistima, dva Demosu i jedno Selakovoj SPS. U čak 20 šumskih gazdinstava direktori su kadrovi SNSD. U ostale četiri organizacione jedinice “Šuma RS”, jedan direktor je iz Demosa, jedan iz SP i dvojica iz SNSD.

“Šume RS” gazduju sa skoro milion hektara šuma, koje su u javnom vlasništvu. U RS-u je skoro polovina teritorije pod šumama.

Autor: Milkica Milojević

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...