ZABILJEŽIO MILAN TRIVIĆ: Posjeta generala Jovana Divjaka Dobrinji tokom rata (VIDEO)

Na snimku se vidi kako razgovara s doktorima u bolnici, stanovnicima Dobrinje...

  • Društvo

  • 10. Apr. 2021  10. Apr. 2021

  • 0

Na YouTubeu se danas pojavio nikada objavljeni snimak pokojnog generala Jovana Divjaka iz 1992. godine. Na snimku se vidi kako Divjak obilazi naselje Dobrinja, razgovara s doktorima u bolnici, ali i sa stanovnicima ovog naselja.

Okupljeni stanovnici Dobrinje žale mu se, između ostalog, i na snajpersko djelovanje po civilima koji tu žive. Divjak im na snimku obećava da će o svemu obavijestiti UNPROFOR.

Snimak je djelo Milana Trivića, bivšeg dogradonačelnika Sarajeva, koji je napisao i propratnu poruku ispod videa.

"Ja sam Jovu godinama znao, i prije, i poslije rata, ali sam ga upoznao kada je u junu '92. prvi iz grada ušao u blokiranu Dobrinju. Kroz rovove je došao do svakog vojnika. Preko jedne livade nije bilo rova pa smo pretrčavali. Taj brisani prostor bio je pod stalnom paljbom iz pravca aerodroma. Trčali smo jedan po jedan u nepravilnim razmacima. Ja sam pretrčao među prvima, da namjestim kameru. Prvo sam snimio Zdravka Grebu. Iza njega se pripremao Jovo. Izgledao je kao sprinter koji očekuje start. Krenuo je kao iz katapulta. Napravio je kolut naprijed i iz koluta ponovo potrčao. Uspio je i da mahne u pravcu aerodroma. U tom mahanju svi prsti su mu bili ispruženi, samo se srednji nekako savio. Napetost je eksplodirala u opšti smijeh. Jovo je bio nevjerovatan. Bio je čovjek koji je od glave do pete napravljen originalnim sarajevskim identitlukom. Bila je čast i privilegija poznavati Jovu Divjaka", napisao je Trivić.

(Oslobođenje) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...