BRIGA, STRAH, NEDOUMICA: U Njemačkoj 42 slučaja tromboze nakon vakcinisanja "AstraZenecom", najviše su pogođene...

Do sada su u Njemačkoj zabilježena 42 slučaja rijetkih krvnih ugrušaka nakon vakcinisanja protiv Covida-19 vakcinom firme "AstraZeneca", objavio je Institut "Paul Ehrlich" (PEI).

  • Svijet

  • 10. Apr. 2021  10. Apr. 2021

  • 0

Do 2. aprila zabilježena su čak 42 slučaja vrlo rijetke cerebralne venske tromboze u Njemačkoj, a u 23 slučaja otkrivena je i trombocitopenija, odnosno pad broja trombocita u krvi.

Najviše su pogođene žene u dobi između 20 i 63 godine, uz iznimak sedam slučajeva.

Međutim, prema Institutu "Robert Koch" (RKI) za kontrolu bolesti, više je žena i primilo vakcinu "AstraZenece". Tromboza je zabilježena kod muškaraca u dobi od 24 do 58 godina, prenosi Hina.

Od osam umrlih, pet su bile žene, a tri muškarci, navodi PEI, institut odgovoran za sigurnost vakcina u gradu Langenu blizu Frankfurta.

Kod žena između 20 i 59 godina uočeno je više slučajeva nego što se moglo očekivati. Njemačka trenutno daje vakcine osobama starijim od 60 godina.

Nakon vakcinisanja vakcinama "Pfizer" i "BioNTech" zabilježeno je sedam slučajeva tromboze venskih sinusa, kod tri žene u dobi od 34 do 81 godine i četiri muškarca u dobi od 81 do 86 godina. Nisu zabilježeni slučajevi trombocitopenije.

Kad se uzme u obzir broj primijenjenih doza vakcina, prijavljenih slučajeva tromboze nema više u usporedbi s brojem slučajeva koji se obično očekuje.

"Ipak, ljekari i drugi zdravstveni radnici trebaju biti oprezni kad vide znakove i simptome tromboembolije i trombocitopenije", saopćio je Institut.

Vakcinisani trebaju odmah potražiti ljekarsku pomoć kada dobiju simptome poput otežanog disanja, boli u prsima, oticanja nogu ili trajne boli u trbuhu.

Isto se odnosi i na neurološke simptome, poput jakih ili trajnih glavobolja, zamagljenog vida ili tačkastih krvarenja. Nema dostupnih podataka o bilo kojem riziku povezanim s drugom dozom vakcine. Do 2. aprila u Njemačkoj je ukupno dano oko 14,38 miliona doza vakcine.

Institut je obaviješten o 407 smrtnih slučajeva "u različitim intervalima nakon vakcinisanja" kod ljudi u dobi između 24 i 102 godine. Interval je varirao između jednog sata i 40 dana.

U velikoj većini slučajeva pacijenti su imali jednu ili više prethodnih bolesti koje su, vjerovatno, bile i uzrok smrti. Za neke slučajeve zatražene su daljnje informacije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...