FADIL NOVALIĆ SE SASTAO S TURSKIM BIZNISMENOM: Razgovarali su o vrlo važnoj temi...

...o osavremenjavanju zdravstvenog sektora, naročito u oblasti onkologije, te o mogućnostima upotrebe turskih brzih testova za Covid-19.

  • Vijesti

  • 10. Apr. 2021  10. Apr. 2021

  • 3

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s vlasnikom i direktorom turske kompanije “Oncosem” Erolom Čelikom razgovarao o osavremenjavanju zdravstvenog sektora, naročito u oblasti onkologije, te o mogućnostima upotrebe turskih brzih testova za Covid-19.

Premijer Novalić zahvalio je na posjeti te iskazanoj spremnosti Republike Turske i njenih kompanija da pomognu oblast zdravstva, tim prije kad je riječ o liječenju onkoloških pacijenata.

“Dobrodošli ste s konkretnim prijedlozima, posebno o ovako važnim oblastima zdravstvenog sektora. S obzirom na podijeljene nadležnosti u zdravstvu na prostoru FBiH, potrudit ćemo se da uskoro organizujemo novi sastanak sa predstavnicima zdravstvenog sektora FBiH kako bismo razgovarali o saradnji i o mogućim narednim koracima”, istaknuo je Novalić.

Inače, riječ je o grupaciji koja razvija rješenja u liječenju onkoloških pacijenata i najveći je dobavljač za Ministarstvo zdravlja Turske. Pored toga, ova kompanija proizvodi medicinske sprave, pomagala i uređaje koji se koriste u liječenju onkoloških pacijenata.

Motivacija

“Mi smo na nivou Turske osigurali sistem da gotovo 80 posto pacijenata prolazi kroz liječenje i terapiju bez napuštanja mjesta u kojem žive, što je veoma važno sa motivacijske strane. Kroz razvoj takvog jednog sistema u BiH, istovremeno bi bili smanjeni troškovi liječenja tri do četiri puta i pružene jednake mogućnosti svakom pacijentu, čak i u manjim sredinama”, kazao je Čelik.

“Oncosem” je jedan od globalno najvećih proizvođača brzih testova za Covid-19 čiji su rezultati poznati za 3 do 5 minuta, a koji se mogu samostalno koristiti, bez slanja uzorka u laboratoriju, te se, prema riječima proizvođača, koriste i u Zapadnoj Evropi.

Iz kompanije “Nucleus Pharma” iz Sarajeva, koja je ekskluzivni zastupnik “Onkosema” za područje bivše Jugoslavije i Albanije, ističu da su testovi već registrovani u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH te da se određena količina može naći na tržištu.

“Imajući u vidu kompletnu situaciju, opterećenost sistema finansijama, pogotovo sa PCR testovima koji su izuzetno skupi, mi smo dogovorili posebnu cijenu, poseban finansijski paket za BiH tako da bi se moglo ići u široko testiranje”, istaknuo je Mladen Vlaški, generalni menadžer kompanije “Nucleus Pharma”.

Uoči razgovora sa premijerom FBiH, delegacije “Oncosema” i “Nucleus Pharma” razgovarale su o istim temama sa predstavnicima drugih nivoa vlasti u BiH, saopćeno je danas iz Vlade FBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...