DODIK TRAŽI PROMJENU ČLANOVA CIK-a, BORENOVIĆ PORUČIO: “Pobjeda će biti još slađa...”

Nakon Dodikove izjave o sastavu i radu Centralne izborne komisije, oglasio se i predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji je poručio kako bi pojedinci prešli sve procedure za promjenu članova CIK-a, samo zato što ih ne vole.

  • Mini market

  • 10. Apr. 2021  

  • 0

Centralna izborna komisija BiH ponovno je dospjela u fokus domaćih političkih zvaničnika. Ovaj put, oko samog rada i sastava CIK-a još jednom političke nesuglasice su pokazali Milorad Dodik i Branislav Borenović.

Član Predsjedništva BiH i čelnik SNSD-a Milorad Dodik, ponovio je ranije navode kako sastav Centralne izborne komisije mora doživjeti promjene te da će u suprotnom, Opći izbori u BiH biti upitni.

"Mi smo ranije rekli, ukoliko ovaj sastav CIK-a ostane Opći izbori iduće godine bit će upitni i veoma će se teško održati. Mi, naravno, imamo i plan za rigorozno postupanje, ali i vjerujemo da možemo da održimo i dijalog", rekao je Dodik novinarima u Prijedoru.

On je naveo da nema zemlje na svijetu, pogotovo višestranačke parlamentarne demokratije u kojoj izborni subjekat, a to su političke partije, i oni koji su zainteresovani za izborni preces, ne učestvuju u dogovoru o tome, a ovdje u tome, kako je rekao, učestvuju američka, britanska i druge ambasade.

"Neće se desiti promjena izbornog zakonodavstva, dok se ne promijeni ovaj CIK. Kad se promijeni ovaj CIK i dođemo do novih izbornih uslova, onda se mogu održati kvalitetni izbori", poručio je Dodik.

Nakon Dodikove izjave o sastavu i radu Centralne izborne komisije, oglasio se i predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji je poručio kako bi pojedinci prešli sve procedure za promjenu članova CIK-a, samo zato što ih ne vole, piše Klix.

"Stara diktatorska poslovica da nije važno ko glasa, važno je ko broji glasove, dobila puno značenje u izjavama onih koji bi prešli sve procedure za promjenu članova Centralne izborne komisije, samo zato što ih ne vole, odnosno rade na tome sprječavanje izborne krađe koja omogućava nekim strankama i njihovim liderima da prežive na vlasti", rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Također, naglasio je kako je očigledno da se pojedinci na vlasti boje izbora koji će se u Bosni i Hercegovini održati naredne godine.

"Traže izgovore u Centralnoj izbornoj komisiji, čine sve da ne donesu nove Izborni zakon, pa prijete bojkotom izbora, jer su svjesni da će biti pošteni i legalni izbori, broj njihovih glasova bit će neusporedivo manji i pokazat će se koliko ih je, a u prethodnim izbornim procesima krali su i manipulisali voljom građana", naglasio je Borenović.

Na kraju, poručio je kako se nada da su prijetnje o povlačenju sa izbora prazne.

"To već jeste pokazali su se na ponovljenim izborima u Doboju, gdje su uz sve trikove na izborima inženjering koji su uspjeli koristiti, razotkrio je razmjere krađe koju su počinili ranije. Iskreno se nadam da su prijetnje prazne i da se neće povući iz izborne trke, pa pobjeda nad njima biće još slađa", zaključuje Borenović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...