RATNICI OD TERAKOTE VIŠE OD 2.000 GODINA ČUVAJU CARA: Na osnovu njihovih UŠIJU, otkriveno je... (VIDEO)

...da ne postoji isti par ušiju i da vojska odgovara stvarnim ratnicima koji su nekada postojali.

  • Jeste li znali

  • 11. Apr. 2021  12. Apr. 2021

  • 0

Iako više od 2.000 godina čuvena vojska od terakote štiti prvog kineskog cara Qin Shi Huangdi, i dalje se otkrivaju njihove tajne.

Još od njihovog otkrića 1974. naučnici pokušavaju da odgonetnu da li je 8.000 glinenih vojnika u prirodnoj veličini pravljeno na osnovu stvarnih ratnika ili su jednostavno modelovani jedan za drugim, sa nekim različitim detaljima, poput frizure, oblika nosa i slično.

To je ipak uspjela da riješi savremena nauka, prenosi Daily mail.

altEksperti sa Univerziteta u Londonu, zajedno sa kolegama iz Muzeja posvećenog caru Huangdi, 2014. godine su napravili 3D kompjuterske modele statua fokusirajući se isključivo na njihove uši jer je ovaj dio ljudskog tijela jedinstven baš kao otisci prstiju.

Početna teza je bila da ako su statue pravljene po stvarnim likovima, imaće drugačije uši.

Na uzorku od 30 vojnika otkrili su da ne postoji isti par ušiju i da vojska odgovara stvarnim ratnicima koji su nekada postojali.

To se poklapalo i sa navodima penzionisanog njemačkog istoričara Johna Komlosa koji je otkrio da je visina glinenih ratnika zaista odgovarala visini kineskih muškaraca 19. vijeka.

Inače, terakota vojnici su pronađeni zajedno sa sa 130 kočija, koje vuku 520 konja, kao i 150 životinja koje su dio konjice. Statue vojnika visoke su 182 do 195 centimetara, a teške oko 180 kilograma. Vjeruje se da je glinena armija napravljena kako bi u zagrobnom životu štitila prvog cara ujedinjene Kine Qin Shi Huangdi i služila mu. Veliki dio figura uništila je rivalska armija svega pet godina nakon što je car umro, u svojoj 49. godini. Oni su izazvali požar koji je uništio drvene strukture u kojima su glineni ratnici bili smješteni.

Legendarnu glinenu armiju pronašla je grupa kineskih seljaka iz pokrajine Šansi 29. marta 1974. dok je kopala bunar, sasvim slučajno.

Kolekcija skulptura se nalazila u grobnici i bila je zakopana zajedno s prvim kineskom carem, Qin Shi Huangdi.

Skulpture gledaju ka istoku i nalaze se u borbenoj formaciji i svaka je jedinstvena. Sve su naoružane, neke imaju lukove i strijele, ali i koplja, mačeve...

Vjeruje se da su pravljeni u radionicama koje su vodile sluge dvora, ali i lokalni majstori. Glave, ruke, noge i torzo su pravljeni odvojeni, pa su spajani na licu mesta. Prvo se smatralo da u pravljeni na osnovu 8 matrica, ali se sada zastupa mišljenje da su nastali po likovima pravih ljudi, svaki za sebe. Raspoređeni su i po činu i zaduženju, pa su tako predstavljeni i u različitim uniformama, i sa drugačijim oružjem. Originalno, bili su jarkih boja i premazani lakom.

Iako je veliki dio grobnice otkriven, samo carev grob je netaknut. Prije nekoliko godina, kineska vlada je saopštila da će se arheolozi pozabaviti tim pitanjem kada bude dostupna bolja tehnologija. Stručnjaci smatraju da bi se neprocjenjiva umjetnička djela, za koja se vjeruje da se unutra nalaze, mogla oštetiti otvaranjem.

1987. UNESCO je Ratnike sjenki proglasio svjetskom baštinom.

Kurir.rs

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...