KO ĆE NASLIJEDITI "VJEČITU KANCELARKU"?: Dva politička kapitalca spremna da zamijene Angelu Merkel

Prema anketama, Laschet zaostaje za Soederom, ali kao vođa CDU-a, uživa podršku nekih moćnih državnih premijera.

  • Svijet

  • 11. Apr. 2021  12. Apr. 2021

  • 0

Pojačava se pritisak uoči odluke o tome treba li Markus Soeder, čelnik Kršćansko-socijalne unije (CSU) ili CDU-ov Armin Laschet, zastupati dvostranački blok na izborima 26. septembra, čineći ga kandidatom za nasljednika Angele Merkel na funkciji kancelara Njemačke.

"Markus Soeder i ja smo dugo razgovarali do danas. Izrazili smo spremnost da se kandidiramo za kancelara", rekao je lider CDU-a Armin Laschet na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Prema anketama, Laschet zaostaje za Soederom, ali, kao vođa CDU-a uživa podršku nekih moćnih državnih premijera.

S približavanjem septembarskih izbora, konzervativci vrše pritisak da se konačnom odlukom o kandidaturi okončaju špekulacije koje proizvode podjele.

Laschet, koji je naslijedio Merkel u stranci, je rekao da će sljedeći korak uslijediti u ponedjeljak na sastancima odbora CDU-a i CSU-a.

"Želimo pobijediti na ovim izborima na jesen. To je glavni cilj. I sada razmišljamo o najboljoj formaciji”, rekao je Soeder.

Soeder je kazao kako su očekivanja velika da će zajedničko rješenje biti postignuto što prije. On je naglasio da su se dva rivala dogovorila da ukažu jedni drugima poštovanje.

Laschet (60) je centrist koji se često vidi kao kandidat koji bi nastavio naslijeđe Angele Merkel, ali sukobio se s njom zbog ograničenja izazvanih koronavirusom.

Premijer najmnogoljudnije njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet je na udaru kritika zbog načina rješavanja krize, čime je potkopana njegova popularnost.

S druge strane Markus Soeder (54) je, kako piše Reuters, pronicljivi političar koji je stao na stranu Merkel tokom pandemije. Do sada nijedan lider CSU-a nije postao njemački kancelar.

Mnogi konzervativci nervozni su zbog izbora 26. septembra bez Angele Merkel, koja ih je dovela do četiri pobjede. Ona je isključila mogućnost kandidature za peti mandat i nije eksplicitno podržala nijednog kandidata, iako je nagovijestila da bi podržala lidera CDU-a.

Konzervativni blok smanjio se na oko 27 posto prema anketama, dijelom i zbog sve haotičnijeg upravljanja pandemijom.

Socijaldemokrati su nominirali ministra finansija Olafa Scholza za kao svog kandidata za kancelara, dok Zeleni planiraju objaviti ime kandidata 19. aprila.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...