MJESEC RAMAZANA POČINJE: Danas pravimo čuvene lepinjice iz tave, specijalitet orijentalne kuhinje (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za 18 lepinjica.

  • Gastro

  • 12. Apr. 2021  12. Apr. 2021

  • 0

SASTOJCI

400 g pšeničnog brašna

50 g semola griza (krupice od durum pšenice – alternativno koristite pšenično brašno)

280 ml tople vode

¼ kocke svježeg kvasca

1 kašika suncokretovog ulja

1 kaškica šećera

1 kaškica soli  

PRIPREMA

Pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, semolu i sol) u posudi za miješanje.

U toplu vodu umiješajte šećer i kvasac.

U suhe sastojke dodajte ulje i mokre sastojke. Zamijesite kompaktno tijesto, koje stavite na lagano pobrašnjenu podlogu pa ga premijesite.

Posudu pomastite, vratite tijesto unutra i prekrijte ga. Stavite na toplo mjesto da nadolazi oko sat vremena. Pošto je količina kvasca mala, potrebno je više vremena da nadođe. Kad se volumen udvostruči, tijesto je spremno za izradu.

Nadošlo tijesto saspite na lagano pobrašnjenu podlogu i kratko premijesite. Razvaljajte na debljinu od oko 5 mm. Vadite krugove pomoću modlice ili čaše.

Ostatke tijesta ponovo zamijesite, razvaljajte pa vadite krugove, sve dok ne potrošite cijelo tijesto.

Krugove stavite na čistu kuhinjsku krpu, prekrijte drugom krpom i ostavite da nadolaze oko 20-30 minute. Zatim ih sa obje strane pospite semolom (ona im daje poseban miris) i pecite ih u tavi (ne pomašćenoj).

Tavu prvo zagrijte na najjačoj vatri pa smanjite na 5. ili 6. stepen od 9. Potrebno im je ukupno oko 8 minuta kako bi se ispekli i dobili lijepu boju.

Previše vruća tava je loša, jer će izvana zagorjeti, a iznutra ostati prijesni, zato obratite pažnju na temperaturu. Kad rubove lepinjice pritisnete, ako tijesto se ne vrati, znači da još nisu gotove i da su djelomično prijesne. Tek kad se udubljenje koje prstom stvorite brzo vrati, znak je da ste ih dobro ispekli. Obavezno tavu poslije svake ture očistite od semole kako vam lepinjice ne bi izgledale kao da su zagorljele.

Umotajte ih u čistu kuhinjsku krpu i ostavite da se ohlade. Sad ih možete puniti i servirati uz razna jela. 

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...