VRIJEĐANJE ŽRTAVA KOJE SU PREŽIVJELE STRAŠNE ZLOČINE U VIŠEGRADU: Počelo obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u RS-u

U redovima Vojske RS tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana, a 37 ih je poginulo.

  • Mini market

  • 12. Apr. 2021  12. Apr. 2021

  • 1

Služenjem parastosa kod Spomenika poginulim ruskim dobrovoljcima na vojničkom groblju Megdan u Višegradu počelo je obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca. 

Nakon parastosa na spomenik ruskim dobrovoljcima, na kojem je uklesano 37 imena stradalih, cvijeće će položiti ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, predstavnici Boračke organizacije Višegrad i Udruženje građana srpsko-ruska zajednica "Zavjet".

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) saopštilo je da je formiralo predmet na osnovu prijave Udruženja „Žena žrtva rata“.

U redovima Vojske RS tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana, a 37 ih je poginulo.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) pozvali su 10. aprila na zabranu održavanja ovog skupa “zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

“Ukoliko odgovorne osobe iz Ministartstva unutrašnjih poslova (MUP) RS to ne učine, bit će zajedno s organizatorima suodgovorne za počinjenje ovog krivičnog djela,” navodi se u saopštenju SDA.

Tužilaštvo BiH konačno mora početi da radi posao iz svoje nadležnosti, a prestati zamazivati oči javnosti tzv. formiranjem predmeta, koji ne znači ništa, dodaju iz ove stranke.

"S obzirom na to da postoje brojni dokazi da su ruski dobrovoljci počinili niz ratnih zločina na području Višegrada, Tužilaštvo BiH mora, uz angažman SIPA-e (Državna agencija za istrage i zaštitu), privesti na saslušanje sve ruske državljane koji se eventualno pojave u Višegradu", zaključuje se u saopštenju.

Predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata” Bakira Hasečić rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako su prijavu poslali 9. aprila te da očekuju da Tužilaštvo BiH reaguje.

„Ovo obilježavanje predstavlja vrijeđanje žrtava koje su preživjele strašne zločine u Višegradu, a u kojima su učestvovali i ruski dobrovoljci“, kazala je Hasečić.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...