ZASTUPNIK ZLATKO MILETIĆ PISAO VALENTINU INZKU: "Nametnite zakon o kažnjavanju negiranja i veličanja genocida - moj prijedlog je dva puta "rušen" u Domu naroda PSBiH!"

Zlatko Miletić obratio se tim povodom Valentinu Inzku, visokom predstavniku u BiH, i zatražio od njega da, u skladu sa svojim mandatom, nametne izmjene Krivičnog zakona kojim bi se sankcioniralo negiranje i veličanje genocida.

  • Mini market

  • 12. Apr. 2021  12. Apr. 2021

  • 4

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prošle sedmice je, po drugi put, odbio zahtjev za izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kojim bi se zabranilo i kažnjavalo negiranje genocida. Autori ovog prijedloga bili su poslanici Zlatko Miletić i Denis Bećirević. Sedam zastupnika u Domu naroda PSBiH, četiri iz SNSD-a i tri iz HDZ-a BiH, glasalo je protiv, dok su pet zastupnika iz Kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić, neovisni zastupnik, glasali za usvajanje ovog prijedloga.

Zlatko Miletić obratio se tim povodom Valentinu Inzku, visokom predstavniku u BiH, i zatražio od njega da, u skladu sa svojim mandatom, nametne izmjene Krivičnog zakona kojima bi se sankcioniralo negiranje i veličanje genocida.

Miletić u pismu informira Inzka da je njegov prijedlog po drugi put odbačen u Domu naroda PSBiH. "Kao ovlašteni predlagač, dostavljam Vam drugi put akt... od 27. 01. 2019. godine na koji mi niste odgovorili", piše Miletić i podsjeća da je taj prijedlog "pao" u parlamentarnoj proceduri 23. januara prošle godine.

"Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine Vam dostavljam kao instituciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini sa ciljem da vas pozovem da korištenjem dodatnih ovlasti iz Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH nametnete ove izmjene zakona imajući u vidu da su presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju obavezujuće za sve institucije u Bosni i Hercegovini", napisao je Miletić. 

"Neću posebno elaborirati pravosnažne presude sudova u Bosni i Hercegovini, kao ni Vaša obećanja, data javno u više navrata građanima BiH,da ćete ovo pitanje riješiti na traženi način", stoji na kraju pisma državnog zastupnika Zlatka Miletića visokom predstavniku Valentinu Inzku.  

("SB")  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...