DUŠANKA MAJKIĆ BLATI I OPTUŽUJE: "Ovaj zakon prvenstveno predstavlja potrebu da se Bošnjaci operu..."

Majkić je rekla za Srnu da je žalosno što je Bosić bio suzdržan na posljednjoj sjednici Doma naroda tokom glasanja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH koji su predložili Denis Bećirović i Zlatko Miletić.

  • Politika

  • 12. Apr. 2021  12. Apr. 2021

  • 5

"Ignorantskim odnosom prema izmjenama Krivičnog zakona BiH Mladen Bosić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, pokazuje da mu je svejedno što će Bošnjaci i dalje pokušavati da disciplinuju članove srpskog naroda kada je u pitanju interpretacija nedavnih istorijskih događaja", rekla je Dušanka Majkić.

Majkić je rekla za Srnu da je žalosno što je Bosić bio suzdržan na posljednjoj sjednici Doma naroda tokom glasanja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH koji su predložili Denis Bećirović i Zlatko Miletić.

Pitala je znači li Bosićev postupak da mu ne smeta što će Srbi biti spriječeni da se brane u svim sudskim postupcima.

Istaknula da je taj prijedlog zakona usmjeren protiv Srba te da bi, prema njemu, svaki pripadnik srpskog naroda koji se žali na presudu u vezi sa zbivanjima u prošlom ratu, bio osuđen na neuspjeh.

- Postoji nekoliko razloga zašto se Bošnjaci žure s donošenjem takvog zakona. Ovaj zakon prvenstveno predstavlja potrebu da se Bošnjaci operu od vlastite odgovornosti i krivice i da zadrže jednostranu sliku krivice samo jednog naroda, Srba - istaknula je Majkićeva.

Dodala je da je cilj ovog zakonskog prijedloga uvođenje ograničenja u odbranu optuženog.

- Svako ko bi se branio ili žalio ako nije počinio određeno krivično djelo - genocid, ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti, automatski će biti kažnjen za negiranje ili umanjenje zločina za koji je optužen. Dakle, bio bi kažnjen za potencijalno počinjenje ratnog zločina, jer se usudio da se brani - objasnila je Dušanka Majkić.

Napominje da je poznato da Bošnjaci na razne načine pokušavaju "disciplinirati" članove srpskog naroda, i to po modelu vlastite političke elite, koristeći sva sredstva i ne birajući vrijeme.

- Treba imati na umu da bi prihvatanjem takvog zakona Srbi prihvatili i jednostrano tumačenje novijih istorijskih događaja o kojima nije dat odgovarajući sud - rekla je Majkićeva.

Ona kaže da se Srbi osumnjičeni za "ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid" ne bi mogli uspješno odbraniti ako su prethodno bili žigosani.

- To znači da, čim je neko unaprijed označen, kriv je - istaknula je Majkićeva.

Ona je rekla da je poznato da se u BiH Bošnjaci i njihovi političari često koriste terminima ratni zločin i ratni zločinac iako osoba nikada nije osuđivana za takav zločin.

Podsjetila je da najveći ratni zločini počinjeni nad Srbima, uključujući zločine u Rogatici, Foči, Sijekovcu, Srebrenici i drugima, čekaju sudski epilog i zato se Bošnjacima žuri s izmjenom Krivičnog zakona, jer se žele prigrliti uloga žrtve.

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je održana u četvrtak, 8. aprila, svi delegati iz Republike Srpske, osim Mladena Bosića, glasali su protiv Zakona o zabrani poricanja genocida.

Lider HDZ-a Dragan Čović i delegati stranke glasali su protiv zakona.

Osim što je Bosić bio suzdržan, za prijedlog zakona glasali su Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Munib Jusufović i Zlatko Miletić.

Ovaj zahtjev, kojim bi se u Krivični zakon BiH uvrstio član kojim bi se zabranilo i kažnjavalo negiranje genocida, nije izglasan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...