USIJANE NASLOVNICE SRBIJANSKIH MEDIJA: "Haos u Sarajevu, predsjednik Slovenije 'nepristojnim pitanjem' ŠOKIRAO BiH"

Informacije o sastanku članova Predsjedništva BiH sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom na kojem je gost iz Slovenije upitao članove Predsjedništva BiH da li može doći do mirnog razlaza u BiH, najaktuelnija je tema svih medija u BiH, ali i u regiji.

  • Mini market

  • 12. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 4

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor prilikom nedavne posjete BiH na susretu s članovima Predsjedništva BiH rekao da su u posljednje vrijeme sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije te upitao: "Možete li se vi u BiH mirno razići?"

Tako srbijanski "Blic" piše danas da "političku scenu Bosne i Hercegovine trese drama u režiji rukovodstva Republike Slovenije, koje ima viziju 'dovršetka raspada Jugoslavije', odnosno promena granica na Balkanu".

"Blic" podsjeća da će Slovenija od 1. jula preuzeti predsjedavanje EU, te da bi slovenački premijer Janez Janša mogao na dnevni red staviti određenu viziju "dovršetka raspada jugoslavije" što se iščitava iz non-papera koji je Janša uputio u Bruxelles.

Zbog toga je, prenosi "Blic", danas popodne u Predsjedništvo BiH, na poziv člana Željka Komšića hitno stigla ambasadorica Slovenije Zorica Bukinac, da se službeno izjasni o ovom nezvanićnom dokumentu.

“Blic” dalje piše da je Janša u međuvremenu demantovao da je u Brisel uputio "non paper”, kao i da “da Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regiona i evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana”

“Blic” dalje piše da je "sve počelo 'nepristojnim pitanjem' koje je predsednik Slovenije Borut Pahor, postavio članovima Predsedništva BiH prilikom nedavnog boravka u toj zemlji", što je danas potvrdio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je prenio da im je Pahor rekao da su sve češći glasovi u Evropi da treba dovršiti raspad Jugoslavije i da je posle toga otvoreno pitao: "Možete li se vi u BiH mirno razići?"

Na ovu temu piše i tabloid "Informer", blizak režimu Aleksandra Vučića. "Informer" piše da su mediji u regionu danas izazvali "pravu konfuziju objavom da je slovenački predsednik Borut Pahor, prilikom nedavne posete Sarajevu, rekao da su u poslednje vreme sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije i da je predsedniku Evropskog saveta Charlesu Michelu predat „non-paper" u vezi sa tim".

(SB)

 

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...