JEZIVE FOTOGRAFIJE: Pogledajte kako vatra guta historijsku tvornicu u Rusiji (FOTO)

Veliki požar koji je uzeo život jednog vatrogasca, a dvojica su teško povrijeđena, nastavio se u ponedjeljak širiti na području historijske tvornice u Sankt Peterburgu, nekadašnjoj ruskoj carskoj prijestolnici. 

  • Svijet

  • 12. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 0

Okolnosti izbijanja požara još su nepoznate i vatrogasci nastavljaju borbu s vatrom koja se vidi iz povijesnog središta Sankt Peterburga i zahvaća više od 10.000 kvadratnih metara. 

"Manufaktura Nevski", veliki kompleks od crvene opeke što ga je u 19. stoljeću dao izgraditi engleski industrijalac, dugo je bila jedna od najvećih tekstilnih tvornica SSSR-a. Do danas je ostala djelomično industrijski pogon, jedan dio je napušten, a dijelom je iznajmljena kao trgovački prostor.

imagePožar u Sankt Peterburgu (Foto: Olga Maltseva/AFP)

Jedan vatrogasac je poginuo pri gašenju, a dvojica su teško ozlijeđena, prenosi agencija France Presse podatke ministarstva za hitne situacije.

Vatra je i dalje jaka i guta obližnja stabla, a u gašenju sudjeluje 350 vatrogasaca.

imagePožar u Sankt Peterburgu (Foto: Olga Maltseva/AFP)

Rusko ministarstvo navelo je da je 40 ljudi evakuirano iz tvornice u jugoistočnom dijelu Sankt Peterburga. Istražni odbor pokrenuo je istragu zbog nemara koji je doveo do smrti. 

Prema državnoj novinskoj agenciji TASS, tokom inspekcije u februaru i martu utvrđene su brojne nepravilnosti, posebno nedostatak alarmnih sistema i automatskog gašenja.

imagePožar u Sankt Peterburgu (Foto: Olga Maltseva/AFP)

imagePožar u Sankt Peterburgu (Foto: Olga Maltseva/AFP)

imagePožar u Sankt Peterburgu (Foto: Olga Maltseva/AFP)

Eksplozije i požari relativno su česti u Rusiji zbog zastarjele infrastrukture i nepoštivanja sigurnosnih normi.

U decembru je 11 osoba smrtno stradalo u požaru u domu za starije osobe u području Urala. 

(Jutarnji list)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...