TAHIROVIĆ ZAHTIJEVA HITNU REAKCIJU: "Na ovaj način želi se negirati uloga ruskih vojnika u ratnim zločinima počinjenim..."

U Višegradu je danas obilježen "Dan ruskih dobrovoljaca". U redovima Vojske RS tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana.

  • Društvo

  • 12. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je povodom ovog obilježavanja formiralo predmet na osnovu prijave udruženja „Žena žrtva rata“.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović osudio je i okarakterisao skandaloznim današnje obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu. U izjavi za Vijesti.ba, Tahirović je rekao da je ovaj sramotni čin samo jedan u nizu pokušaja da se isprovociraju i namjerno izvrijeđaju žrtve.

- Na ovaj način želi se negirati uloga ruskih vojnika u ratnim zločinima počinjenim u Višegradu koji su bili dobrovoljci u redovima Vojske RS-a. Postoje indicije da se među njima nalaze i pojedinci koji su sudjelovali u zločinima počinjenim u Sarajevu i Brčko distriktu - kaže Tahirović.

Apelovao je na sve nadležne instance da hitno reaguju - zabrane održavanje ovakvih događaja, a sve one koji se na to ogluše adekvatno sankcionišu.

- Tužilaštvo BiH treba hitno djelovati, jer to što je formiralo predmet ne znači apsolutno ništa. Samo hitno djelovati i adekvatno sankcionisati sve one koji veličaju ratne zločine i duboko vrijeđaju preživjele žrtve, članove njihovih porodica, prognanike i povratnike - zaključuje Tahirović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...