SADA SVE ZAVISI OD REZULTATA: Stručnjaci EMA-e u Moskvi provjeravaju rusku vakcinu

Nekoliko sedmica nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) to najavila, stručnjaci agencije EU-a pojavili su se u Moskvi, obišli dvije klinike i nastavljaju s daljnjim provjerama o standardima ispitivanja i proizvodnje ruske vakcine protiv Covida-19 Sputnik V.

  • Svijet

  • 12. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 0

Postupak ispitivanja Sputnika V za upotrebu u EU-u se nastavlja.

Ruska agencija Interfax objavila je da su stručnjaci EMA-e obišli one klinike u kojima su bili smješteni ispitanici tokom treće faze kliničkih ispitivanja razvoja Sputnika V.

Interfax ne navodi ko je “informirani izvor” koji je reporteru otkrio što su sve obišli i što sve obilaze službenici EMA-e, ali navodi da su stručnjaci iz EU-a razgovarali s liječnicima i osobljem koje je pratilo ispitanike nakon eksperimentalnog vakcinisanja dobrovoljaca, te da su pregledavali njihove kartone.

Dolazak stručnjaka iz EMA-e nešto je ranije najavio ministar zdravstva Rusije Mihail Muraško, navevši kao datum dolaska 10. aprila.

Prema saznanjima Interfaxa, oni bi u ovoj zemlji trebali ostati još najmanje sedmicu dana koliko im je potrebno za taj dio posla u postupku odobrenja Sputnika V za upotrebu u EU-u, što su nadležna tijela iz Rusije službeno zatražila 29. januara.

Sputnik V inače slovi kao vakcina s efikasnosti od 91,6 posto na SARS-CoV-2 tokom kliničkih ispitivanja.

Ovu vakcinu do sada su u EU-u odobrile Mađarska i Slovačka.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...