KENAN DAUTOVIĆ NAKON POBJEDE U UTRCI ZA NAČELNIKA: "Travnik vidim kao treću najatraktivniju turističku destinaciju u BiH!" (VIDEO)

Kenan Dautović, novoizabrani načelnik općine Travnik, govorio je danas za Federalnu televiziju.

  • Politika

  • 12. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 0

Kaže da mu je na pobjedi prvi čestitao protukandidat Haris Kaniža, te struktura stranke koja je pratila izborni proces.

"Mislim da nijedni izbori u BiH nisu bili transparentniji i praćeni sa više posmatrača, kontrolora, NVO-a koje su bile prisutne više dana u Travniku. One su svoje mišljenje dale i na konferenciji za štampu i nisu, izuzev nekih sitnih problema, ukazali na bilo kakve neregularnosti. Ukoliko opozicija smatra da ih je bilo uvijek ima prostor da se žali."

O rješavanju gorućih problema u Travniku ističe da se mora pristupiti višedimenzionalno.

"Ima problema koji se moraju rješavati odmah. Npr. psi lutalice u Travniku su problem koji su mora riješiti vrlo brzo, ali isto tako ima projekata koji su dugotrajniji i koji su vezani za strategije razvoja općine Travnik  i oni su, na neki način, svi reflektirani u mojoj izbornoj platformi."

Smatra da je turizam apsolutni favorit njegove izborne platforme.

"Pored onoga što je do sada razvijeno, ja Travnik vidim kao jednu višednevnu turističku destinaciju, kazao bih broj 3 u BiH. Da bi se to desilo potrebno je uraditi sve adekvatne pripreme, prije svega infrastrukturne, ali i organizacijske jer ne postoji Turistička zajednica u Travniku. Potrebno je iskoristiti sve potencijale Vlašića, što podrazumijeva i otvaranje njene kompletne istočne strane. 65 privrednih grana se direktno ili inidirektno veže za turizam."

O privlačenju investitora u Travnik, Dautović kaže: "Prije svega mislimo iskoristiti ono što je vlastiti potencijal. U cijeloj BiH je prisutan problem bespravne gradnje. Tako se nešto desilo i na Babanovcu i namjeravamo legalizirati te objekte, kako bi se uzeo novac za ono što su građevinske, urbanističke saglasnosti itd. Taj novac bi mogao biti direktno reinvestiran ponovo u turizam i na ravnomjeran razvoj općine. Istovremeno, kvalitetno uređenje i priprema poslovnih zona sa primjenom najboljih praksi općina u BiH i omogućiti investitorima jednu vrlo pozitivnu poslovnu klimu da bi oni povećali svoja ulaganja u Travnik."

Smatra da je lokalna zajednica mjesto koje je najpotentnije za razvoj, bez obzira na nadležnosti, jer građani svoje živote provode u lokalnoj zajednici.

"SBK je naprosto prirodno stanište za jednu saradnju između općina."

O Srednjoj mješovitoj školi u Travniku, kaže: "Iako to nije nadležnost Općine moram kazati da općinski načelnik i općinska administracija imaju svaku vezu s tim jer su građani naši i izuzetno je važno u kakvim uslovima će naši učenici pohađati nastavu. Poznato mi je da je u postojeću zgradu Srednjoškolskog centra uloženo 6 i po miliona maraka i za njegov potpuni završetak i opremanje za ulazak učenika potrebno je još toliko. Ja ću učiniti sve da pokušam animirati i možda neke prijateljske zemlje koje bi nam pomogle da završimo taj važni projekat u Gradu Travniku i kako bi, na neki način, nakon svih ovih godina omogućili učenicima da zaista imaju izvrsne uvjete u Srednjoškolskom centru."

Za kraj navodi da je kompletnu izbornu platformu usmjerio ka povećanju prihodovne strane budžeta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...