TAJNA JE U AGDI: Na brzinu napravite pravu bosansku halvu i oduševite ukućane (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za tri osobe.

  • Gastro

  • 13. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 0

SASTOJCI

175 g šećera

300 ml vode

60 ml ulja

60 g maslaca

125 g brašna

60 g oraha

Za dekoriranje:

Bijela ili tamna čokolada, nasjeckani orasi ili pistacije 

PRIPREMA

Prvo pripremite agdu. Pomiješajte šećer i vodu u loncu pa sve skupa prokuhajte. Zatim je ostavite još 5-10 minuta na najjačoj vatri da kuha pa je maknite s vatre.

Orahe nasjeckajte na manje i veće komade. Sve sastojke stavite u blizinu lonca u kojem ćete pripremati halvu, jer je bitno da su vam sastojci pri ruci kako biste brašno stalno mogli miješati.

U jednom loncu zagrijte maslac i ulje na najjačoj vatri.

Dodajte brašno, smanjite vatru na srednju pa konstantno miješajte pomoću kuhače dok brašno ne poprimi lagano smeđu boju. To može da traje i do 10 minuta, ali ne gubite strpljenje, jer vam se može desiti da vam brašno zagori ukoliko ga ne miješate dovoljno ili nemate stalno na oku.

Kad je brašno poprimilo idealnu boju, postepeno ulijevajte još toplu agdu. Nastavite da kuhate još oko 5 minuta dok se ne stvori kompaktna smjesa.

Dodajte nasjeckane orahe i već je možete servirati. Klasično se halva vadi i formira kašikama. Dodatno je možete ukrasiti  čokoladom, orasima ili pistacijama.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...