OPASNE NAMJERE VLADIMIRA PUTINA: G7 osuđuje gomilanje ruskih snaga blizu granice s Ukrajinom, Rusija dobila ozbiljno upozorenje...

Ministri vanjskih poslova grupe G7, uključujući SAD, Britaniju i Francusku, osudili su gomilanje ruskih snaga pored granice s Ukrajinom i u regiji Krima.

  • Svijet

  • 13. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 0

“Ti pokreti velikih snaga, bez prijašnje najave, prijeteće su i destabilizirajuće aktivnosti”, navodi se u zajedničkoj izjavi koju je objavilo britansko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Hina.

“Pozivamo Rusiju da zaustavi provokacije i odmah smiri napetosti u skladu sa međunarodnim obavezama”, dodaje se u izjavi.

Ministri su potvrdili podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i pohvalili “suzdržanost Ukrajine” u novim napetostima.

Kijev optužuje Rusiju da je na istočnu granicu Ukrajine dovela više od 40.000 vojnika, kao i više od 40.000 na Krim, koji je Moskva anektirala 2014.

Kriza i strahovi

Ukrajina strahuje da Kremlj potiče krizu u Ukrajini kako bi ujedinio Ruse protiv vanjskog neprijatelja uoči parlamentarnih izbora u septembru, kao i da odvrati pažnju od unutrašnjih pitanja, poput pritvaranja opozicionog aktivista Alekseja Navaljnog, rekao je prošle sedmice za Reuters ukrajinski čelnik sigurnosti.

Rusija, pak, tvrdi da Kijev priprema ofanzivu protiv pobunjenika i prijeti da će priskočiti u pomoć stanovništvu u separatističkim zonama, gdje su podijeljene stotine hiljada ruskih pasoša.

Putin je u petak optužio Ukrajinu za “opasne provokacije” u Donbasu. Kremlj je objavio kako Rusija ima slobodu seliti svoje oružane snage na svojoj teritoriji kako smatra da je najbolje za njezinu odbranu.

Rusija je, također, poslala upozorenje zemljama da ne prodaju oružje Kijevu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...