“ŽALOSNO JE ŠTO SU PROPUSTILI OVU PRILIKU”: Valentin Inzko kritikovao delegate zbog neusvajanja zakona o negiranju genocida

Visoki predstavnik Inzko podsjetio je na riječi sudije Agiusa, koji je rekao da poricanje genocida predstavlja završnu fazu genocida te je podsjetio da se u Mišljenju Evropske komisije navodi da su “revizionizam i poricanje genocida u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima.”

  • Društvo

  • 13. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 3

Za žaljenje je što je Dom naroda PSBiH propustio priliku da usvoji izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje se odnose na poricanje genocida, što je bio zajednički prijedlog dvojice delegata, naveo je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

“Domaći i međunarodni sudovi utvrdili su da je tokom rata u BiH počinjen genocid. Poricanje te činjenice i izmišljanje iskrivljenog prikaza historije te njegova česta upotreba u javnom diskursu naglašavaju da postoji očigledna potreba da se donese zakon koji će riješiti taj problem. Usvajanjem ovog zakona, parlamentarci u BiH pokazali bi spremnost i odlučnost da zlo ostave u prošlosti i da se fokusiraju na stvaranje atmosfere koja pogoduje pomirenju i izgradnji bolje, neopterećene budućnosti za sve građane BiH. Žalosno je što su propustili ovu priliku, koja je potekla od domaćih predstavnika”, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

“Usvajanje odredbi o zabrani negiranja genocida kroz jednu domaću inicijativu bio bi znak zrelosti bh. institucija i visokog stepena njihove spremnosti da usklade pravni okvir BiH s evropskim standardima."

Visoki predstavnik Inzko podsjetio je, kako piše N1, na riječi sudije Agiusa, koji je rekao da poricanje genocida predstavlja završnu fazu genocida te je podsjetio da se u Mišljenju Evropske komisije navodi da su “revizionizam i poricanje genocida u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...