PRESUDA OKRUŽNOG SUDA U BANJOJ LUCI: Policijskoj inspektorici godinu dana zatvora zbog...

Bivša policijska inspektorica za privredni kriminal u PU Banja Luka Jelena Florjan osuđena je danas u Okružnom sudu Banja Luka na godinu dana zatvora zbog primanja mita.

  • Hronika

  • 13. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 0

Izricanju presude prethodio je sporazum o priznanju kivice koji je Florjan sklopila s Republičkim javnim tužilaštvom i kojim je pristala na spomenutu kaznu, prenosi "Mondo".

Njenom kolegi i saučesniku u krivičnom djelu, policijskom inspektoru Nenadu Grujiću (53) suđenje će krenuti ispočetka.

Optužnica Republičkog javnog tužilaštva teretila ih je da su kao inspektori Odjeljenja za privredni kriminalitet u februaru prošle godine od direktora JU "Srednjoškolski dom" u Banjoj Luci Branislava Vidića zahtijevali iznos od 30.000 KM kako ne bi preduzeli službene radnje po anonimonoj krivičnoj prijavi protiv njega.

Florjan i Grujić prvo su Vidiću rekli da „trpe pritisak nadležnih“ u vezi sa prijavom protiv njega te mu predložili da nadležnom tužilaštvu podnesu „lažnu prijavu“ koja će biti odbačena, kao i da će srediti da se njegovo ime „ne pojavljuje u medijima“. Zauzvrat su zahtijevali da plati 20.000 KM, od čega je 10.000 KM navodno trebalo ići postupajućem tužiocu, a po 5.000 KM načelnicima policijskih odjeljenja.

Kasnije su tražili 30.000 KM, s tim da im 20.000 KM donese odmah, a preostali iznos nekoliko dana nakon što tužilac donese odluku.

Optuženi banjalučki inspektori uhapšeni su u februaru prošle godine, kada je Vidić na parking-prostoru u blizini banjalučkog restorana "Sirano" predao Grujiću 20.000 KM označenih novčanica.

Do sada je u ovom predmetu održano nekoliko ročišta, a više ih je i odgađano, jer je Florjan u dva navrata tvrdila da ima koronavirus.

Ranije je svjedočio i Branislav Vidić, oštećeni u ovom predmetu, koji je ispričao da je bio spreman i da proda stan da bi “isplatio” korumpirane policijske inspektore.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...