OVO UPOZORENJE BI TREBALI OZBILJNO SHVATITI: "Nemojte stajati na suprotnoj strani od 1,4 milijarde Kineza"

Kina je danas poručila Sjedinjenim Američkim Državama da, u vezi s Tajvanom, "prestanu da se igraju vatrom".

  • Svijet

  • 13. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 1

Iskazali su nezadovoljstvo, jer Washington namjerava svojim zvaničnicima omogućiti slobodnije kontakte sa zvaničnicima tog kineskog ostrva, piše Tanjug.

Odluka američkog State Departmenta o produbljivanju odnosa s Tajvanom uslijedila je usred pojačanih kineskih vojnih aktivnosti oko ostrva, uključujući gotovo svakodnevne upade avijacije u tajvansku zonu PVO, navodi Reuters.

Kina stoga apeluje na Sjedinjene Države "da se ne igraju vatrom po pitanju Tajvana, da odmah zaustave bilo koji oblik američko-tajvanskih zvaničnih kontakata, oprezno i na odgovarajući način obrade stvar i ne šalju pogrešne signale tajvanskim snagama za nezavisnost kako ne bi subverzivno utjecale i oštetile kinesko-američke odnose i mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza", izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u nedjelju da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog agresivnih akcija Kine protiv Tajvana.

U pisanom odgovoru na Blinkenovu primjedbu, kineski MVP naveo je da je vlada imala apsolutnu odlučnost da zaštiti suverenitet zemlje.

"Nemojte stajati na suprotnoj strani od 1,4 milijarde Kineza", dodaje se u pismu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...