VANJSKOPOLITIČKI SKANDAL: Opozicija u Sloveniji želi odgovore od Janše i Pahora o "prekrajanju granica" na Zapadnom Balkanu

Opoziciona stranka zatražila je sjednicu parlamenta kako bi ispitali premijera Janeza Janšu i predsjednika Boruta Pahora o izvještajima o potencijalnoj promjeni granica na Zapadnom Balkanu.

  • Regija

  • 13. Apr. 2021  14. Apr. 2021

  • 3

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SD) zatražila je sjednicu parlamenta Slovenije na kojoj bi trebalo da prisustvuje vijeće za vanjsku politiku, kako bi ispitali premijera Janeza Janšu i predsjednika Boruta Pahora o izvještajima medija koji se tiču navoda o neslužbenom dokumentu o potencijalnoj promjeni granica na Zapadnom Balkanu.

Zahtjev je došao nakon što je ambasadorica Slovenije u Bosni i Hercegovini pozvana na razgovor u ponedjeljak povodom pisanja medija da je Janša navodno poslao neslužbeni dokument u Brisel u kojem je naveo “finalizaciju raspada Jugoslavije” kao jedan od glavnih ciljeva predsjedavanja Slovenije Vijećem Evropske unije koje počinje u drugoj polovini godine, prenijela je agencija STA, piše Tanjug.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, potvrdio je da je predsjednik Slovenije Pahor tokom posljednje posjete Sarajevu rekao da su u Evropi sve glasniji nagovještaji o potrebi da se stavi tačka na raspad Jugoslavije te da je pitao ‘možete li se vi u BiH mirno razići’.

‘Vanjskopolitički skandal’

Janša je u ponedjeljak rekao da je posljednji put sreo predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela 2020. godine i da bi zato bilo vrlo teško da mu išta prezentuje uživo.

Pahorova kancelarija je rekla da predsjednik “redovno priča protiv ideja o rascjepu Bosne i Hercegovine i promjeni granica na Zapadnom Balkanu”.

Zamjenik SD-a Matjaž Nemec je rekao da je zahtijevao sjednicu u kojoj je zatražio da čuje različite interpretacije od premijera i predsjednika.

Nemec je rekao da želi da potvrdi da li su se pozicije Slovenije po pitanju Zapadnog Balkana promijenile i da istraži kakav će stav biti na jesen, kada se očekuje da EU organizuje samit o Zapadnom Balkanu.

Zamjenik zastupničke grupe Ljevica Matej Vatovec je opisao pisanja medija kao “vanjskopolitički skandal bez premca” koji je oštetio reputaciju Slovenije i potpirivao nove nemire na Balkanu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...