PODACI SVE GOVORE: Evo kako je Velika Britanija u tri mjeseca ukrotila pandemiju

Samo tri mjeseca kasnije, ista ova zemlja bilježi dnevnu incidenciju zaraze koja je manja od 4.000 pozitivnih. Broj umrlih je još drastičnije opao: od početka aprila na manje od 50 smrti na dan, da bi proteklog vikenda u čitavoj Velikoj Britaniji bilo registrirano samo deset umrlih od Covida-19. (U isto vrijeme, u 15-ak puta manjoj Hrvatskoj bilježi se 40-50 umrlih dnevno, a u BiH 60-80 umrlih).

  • Svijet

  • 13. Apr. 2021  14. Apr. 2021

  • 0

Ujedinjeno Kraljevstvo imalo je u januaru ove godine najveću prosječnu smrtnost od Covida-19 u cijelome svijetu, a eksplozija zaraze bilježila je više od 68 hiljada novooboljelih dnevno. Prosječni dnevni broj preminulih 18. januara iznosio je, prema podacima platforme Univerziteta Oxford, čak 935 ljudi, a do kraja januara ta crna kolona rasla je sa svakim listićem kalendara, povećavši se na čak 1200 prosječnih smrti na dan. Naslovnice londonskih dnevnika vrištale su o najvećem porastu prekomjernih smrtnih slučajeva u ovoj zemlji još od Drugog svjetskog rata i 1940. godine.

Samo tri mjeseca kasnije, ista ova zemlja bilježi dnevnu incidenciju zaraze koja je manja od 4000 pozitivnih. Broj umrlih je još drastičnije pao: od početka aprila na manje od 50 smrti na dan, da bi protekloga vikenda u čitavoj Velikoj Britaniji bilo registrirano samo deset umrlih od Covida-19.(U isto vrijeme, u 15-ak puta manjoj Hrvatskoj bilježi se 40-50 umrlih dnevno, a u BiH 60-80 umrlih).

Kampanja masovnoga vakcinisanja smanjila je broj smrtnih slučajeva na Otoku za više od 95 posto, a slučajeve zaraze za 90 posto nakon pogubnog vrhunca u januaru. Više od 32 miliona od ukupno 66,5 miliona građana Velike Britanije dosad je primilo barem jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, i to uglavnom AstraZenece. 

Odlučnost kojom je kampanja imunizacije provedena, nakon početnih lutanja i suludih ignorantskih doktrina Borisa Johnsona, usporediva je s Churchillovom odlukom o spašavanju Britanaca opkoljenih u Dunkirku i tadašnjom operacijom Dynamo. U kombinaciji s mjerama čvrstog lockdowna, zemlja je masovnim vakcinisanjem ostvarila preduvjete da se posve posveti obnovi poljuljane ekonomije, ali i demografskoj obnovi. S više od 127.000 dosad preminulih od Covida, Velika Britanija još ima petu najveću stopu smrtnosti u svijetu.

Širom Velike Britanije ovih se dana iznova otvaraju frizerski saloni, teretane, zoološki vrtovi i šoping centri. Đaci se u Škotskoj i Walesu vraćaju u školske klupe, a i u Sjevernoj Irskoj ukinuta je preporuka „ostanite doma“. Restorani i pubovi zasad goste mogu primati samo na terasama, no otvaranje unutarnjih kapaciteta ugostiteljskih objekata najavljuje se sredinom maja. Poticanje ponovne masovne potrošnje ključno je za britanski ekonomski oporavak, nakon što je službena statistika pokazala da je 2020. godina bila najgora za ekonomiju ove zemlje u zadnjih čak tri stotine godina, s gotovo desetpostotnim padom bruto domaćeg proizvoda.

Britanski konzorcij maloprodaje objavio je procjenu po kojoj su trgovine u Velikoj Britaniji izgubile više od 27 milijardi funti tokom tri dosadašnja velika lockdowna. Samo u 2020. godini ugašeno je više od 67 hiljada biznisa na Otoku. Prema mišljenjima ekonomista u anketi Reutersa, britanska ekonomija vratit će se na razinu prije covida sredinom sljedeće 2022. godine, no prije toga bi nezaposlenost mogla doseći vrhunac u decembru 2021., kad završava shema vladinih ekonomskih potpora za razdoblje pandemije.

(Slobodna Dalmacija)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...