BORENOVIĆ ZAHTIJEVA ODGOVORE: "Vlada RS-a se krišom zadužuje na Bečkoj berzi. Da li je ovo pokušaj da se legalizuje protivzakonito stečena imovina?" (VIDEO)

Borenović kaže da u ovoj, neizbornoj godini mora doći do izmjena Izbornog zakona kako bi se omogućilo zakonito i pošteno održavanje izbora, a mogućnost manipulacije svela na minimum.

  • Mini market

  • 13. Apr. 2021  14. Apr. 2021

  • 0

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović nakon današnje sjednice Predsjedništva PDP-a rekao je da Predsjedništvo PDP-a zahtijeva da predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković odgovori da li je Vlada Republike Srpske na sjednici održanoj prošle sedmice krišom usvojila odluku o dodatnom zaduženju na Bečkoj berzi u iznosu od 800 miliona КM. 

Tražimo odgovor pod kojim uslovima se realizuje zaduženje, zašto se to krije od javnosti i da li je ovo pokušaj da se u legalne tokove unese protivzakonito stečena imovina iz vrha vlasti Republike Srpske i međunarodnih kriminalnih grupa. Tražimo hitno objavljivanje svih detalja, budući da je zaduženje stvar svih građana Repubike Srpske, a ne privatna stvar premijera, članova Vlade i njihovih stranačkih šefova i kolega“, istakao je Borenović. 

Borenović je rekao da je Predsjedništvo PDP-a zauzelo stav da je neophodno definisati zajednički nastup na izborima svih opozicionih parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka koje dijele viziju poštenije, razvijenije i uspješnije Republike Srpske. 

"Predsjedništvo je potvrdilo dogovor SDS-a i PDP-a, uz podršku DNS-a, da se na narednom zajedničkom sastanku definiše jasna strategija zajedničkog nastupa i kandidati za pojedinačke pozicije, te da je PDP, uz podršku svih opozicionih stranaka, udruženja i pojedinaca spreman predložiti kandidata za predsjednika Republike Srpske. PDP očekuje da se naredni sastanak opozicije treba da bude održan u narednih 10 dana“, kaže Borenović. 

On je dodao da Predsjedništvo Partije demokratskog progresa smatra da je tokom trajanja pandemije virusa korona vlast neadekvatno odgovorila na izazove, posebno što se tiče nabavke i korištenja vakcina, koje u BiH stižu u promilima i to isključivo kao donacije.

Rekao je da Predsjedništvo PDP-a poziva građane da se poštuju mjere i shvate važnost vakcinacije i opšte imunizacije. Najoštrije se osuđuju zloupotrebe u procesu javnih nabavki tokom pandemije, koje se mjere sa desetinama miliona maraka koje su otuđene.

Borenović kaže da u ovoj, neizbornoj godini, mora doći do izmjena Izbornog zakona kako bi se omogućilo zakonito i pošteno održavanje izbora, a mogućnost manipulacije svede na minimum.

„Izmjene postojećeg ili novi Izborni zakon mora da sadrži političke i tehničke promjene, u prvom redu uvođenje instituta vanrednih izbora, dvokružnog izbornog sistema za izbor na inokosne funkcije, pravila da mandat pripada strankama, objedinjavanje opštih i lokalnih izbora u jednog godini, podizanje izbornog praga do 5%, ukidanje glasanja putem pošte, elektronsko skeniranje glasačkih listića, identifikacija glasača sa jasno vidljivim ličnim dokumentom, okrenuti paravane tako da je glasač leđima okrenut ka posmatračima; uvodi video nadzor na biračkom mjestu osim paravana za glasanje, samo onaj ko ima ljekarski nalaz da je nesposoban da glasa može glasati u pratnji druge osobe, itd", navodi Borenović.

 PDP smatra da u izmjenama Izbornog zakona moraju da učestvuju sve parlamentarne stranke, predstavnici CIК BiH, te predstavnici nevladinih organizacija koje se bave sprovođenjem izbornog procesa. Izražena je zabrinutost da vladajuća koalicija SNSD-SDA-HDZ želi da zadrži postojeće stanje i da će učiniti sve da odugovlače proces reforme izbornog zakonodavstva“, rekao je Borenović.

Na sjednici je zaključeno je da je reforma pravosuđa, koja bi odredila načine za efikasnije i pravičnije djelovanje u ovoj oblasti, jedan od osnovnih preduslova za uspostavljanje vladavine prava i napredak u EU integracijama, što je jedan od uslova. Кrupne koruptivne i kriminalne afere moraju biti riješene i obezbijeđena jednakost svih građana pred pravosudnim institucijama. 

Borenović je istakao da Predsjedništvo PDP-a osuđuje politiku Milorada Dodika i SNSD-a prema Banjaluci, koja je osvetnička i kažnjenička prema građanima Banjaluke. 

„Predsjedništvo PDP-a daje punu podršku djelovanju gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića, Кluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka i drugih opozicionih odbornika u kreiranju stabilnog i razvojnog budžeta u cilju prosperiteta grada Banjaluka“, dodaje on.

Što se tiče situacije u BiH, Partija demokratskog progresa će zvaničnim kanalima obavijestiti Evropsku narodnu partiju i druge zvanične organizacije i institucije u Evropskoj uniji o apsolutno neprihvatljivim prijetnjama ratom koje je juče Evropi, regiji i Bosni i Hercegovini uputila Stranka demokratske akcije.

U demokratskom, sekularnom i otvorenom društvu prijetnje nasiljem nisu i ne mogu biti politički argument, te je nedopustivo da se bilo koji politički faktor služi nasilnim metodama borbe. Takvo ponašanje je anticivilizacijsko, nepravno i duboko protivno evropskim demokratskim praksama.

„PDP poziva sve političke faktore iz Republike Srpske da onemoguće skandalozne inicijative SDA da se političari iz EU koji imaju drugačije političke stavove od SDA proglase personama non grata u BiH“, kaže Borenović.

Predsjedništvo PDP-a je donijelo odluku da će Regionalni odbor Izborne jedinice 5 voditi Olivera Nedić iz Doboja, a Regionalni odbor IJ 7 dr Snežana Stojanović iz Bratunca.

Na sjednici je donesena Odluka o održavanju vanrednih i redovnih Sabora Opštinskih/Gradskih odbora PDP-a u Prijedoru, Rogatici, Doboju, Istočnom Novom Sarajevu, Šamcu i Trebinju, uz učešće članova Predsjedništva PDP-a u sprovođenju ovih aktivnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...