ODLUKA JE PALA: Nijemci mlađi od 60 godina, nakon "AstraZenece", dobit će drugu dozu...

Prema Ministarstvu zdravstva, oko 2,2 miliona građana mlađih od 60 godina primilo je posljednjih sedmica prvu dozu vakcine "AstraZenece".

  • Svijet

  • 14. Apr. 2021  14. Apr. 2021

  • 0

Njemački građani mlađi od 60 godina koji su vakcinisani protiv Covida-19 prvom dozom "AstraZenece", u drugoj dozi dobit će vakcinu "Pfizera" ili "Moderne", odlučila su u utorak navečer savezno i ​​regionalna ministarstva zdravstva. Njemačka je 30. marta odlučila ograničiti upotrebu vakcina "AstraZenece" za osobe mlađe od 60 godina zbog rijetkih slučajeva tromboze uočenih u Europi.

Ljudi iz ove dobne grupe koji su primili prvu dozu "AstraZenecine" vakcine, dobit će drugu dozu vakcine "BioNTech/Pfizer" ili "Moderna", također dostupne u Njemačkoj, odlučili su zdravstveni radnici nakon sastanka, navodi novinska agencija DPA.

"To rješenje nudi dobru zaštitu", rekao je za DPA predsjedavajući bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek.

Ministri su slijedili prošlosedmičnu preporuku Stalne komisije za vakcinisanje (STIKO) da se druga doza primi 12 sedmica nakon početne doze "AstraZenece".

Njemačka je odlučila, poput nekih drugih zemalja, ograničiti upotrebu "AstraZenece" na starije ljude, jer su kod mlađih osoba primijećene izuzetno rijetke tromboze "između 4. i 16. dana nakon vakcinisanja".

Od 2. aprila zabilježena su 42 slučaja cerebralne venske tromboze nakon vakcinisanja "AstraZenecom". U 35 slučajeva to su bile žene između 20 i 63 godine, a osam osoba je umrlo.

Prema Ministarstvu zdravstva, oko 2,2 miliona građana mlađih od 60 godina primilo je posljednjih sedmica prvu dozu "AstraZenecine" vakcine.

Francuska je odlučila da, kao i Njemačka, drugu dozu "AstraZenece" zamijeni vakcinom na bazi glasničke RNA.

Svjetska zdravstvena organizacija zbog nedostatka "adekvatnih podataka" nije dala preporuku o promjeni vakcina protiv Covida između dviju doza.

Europski regulatori utvrdili su moguću povezanost vakcina i ugrušaka, ali naglašavaju da su dobrobiti vakcina veće od rizika. "AstraZenecina" vakcina još nije odobrena u SAD-u.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...