TEŽAK UDARAC ZA VLADU ZDRAVKA KRIVOKAPIĆA: Vanjskopolitički odbor EP-a usvojio Izvještaj o Crnoj Gori, izražava se ozbiljna zabrinutost...

Za ovaj izvještaj glasalo je 58 evropskih zastupnika, četiri si bila protiv, a devet suzdržanih.

  • Regija

  • 14. Apr. 2021  14. Apr. 2021

  • 0

Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) usvojio je Izvještaj o Crnoj Gori u kojem izražava "ozbiljnu zabrinutost" zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije, a odgovorne institucije se pozivaju da poboljšaju dosadašnje rezultate zemlje u oduzimanju imovine stečene kriminalom, u krivičnom gonjenju i pravosnažnim presudama.

Za ovaj izvještaj glasalo je 58 evropskih zastupnika, četiri si bila protiv, a devet suzdržanih.

 

Autor Izveštaja je Tonino Picula, izvjestilac EP-a za Crnu Goru.

Picula se oglasio saopštenjem u kojem naglašava da usvajanjem ovog izvještaja EP potvrđuje snažnu podršku procesu pristupanja Crne Gore EU.

"Također, podstičemo zemlju, kao vodeću u procesu pridruživanja, da nastavi ispunjavati svoje programe reforme EU, posebno u oblasti vladavine zakona. Visoka i rastuća javna podrška članstvu u EU trebali bi da budu poticaj zainteresovanim crnogorskim stranama da rade zajedno na ispunjavanju ovog zajedničkog cilja", poručio je Picula.

U Izvještaju se izražava i žaljenje zbog ograničenog napretka u pravosuđu.

Također se osuđuje stanje u Crnoj Gori po pitanju slobode izražavanja i medija te se ističe da se u pet uzastopnih izvještaja Evropske komisije naveli da u zemlji "nema napretka" u ovom polju.

Nakon ovog glasanja, Izvještaj će u maju biti predstavljen na plenarnoj sjednici, a nakon usvajanja, dobit će verziju Rezolucije Evropskog parlamenta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...