DOKTORICA OBJASNILA SVE BLAGODATI POSTA: Ko može, a ko ne bi trebao postiti...

Ramazan je u islamu sveti mjesec u kojem se muslimanima savjetuje da se suzdržavaju od pretjerivanja svake vrste, prvenstveno kroz cjelodnevni post od hrane i pića.

  • Jeste li znali

  • 14. Apr. 2021  14. Apr. 2021

  • 0

Kada je riječ o zdravstvenom aspektu, brojne su prednosti posta.

Prema riječima dr. Ehlimane Ibrahimović, specijaliste porodične medicine u Domu zdravlja Vogošća, post doprinosi odmoru i tijela i uma.

"Post je blagodat za cijeli naš organizam, jer se njime čistimo od toksina, odmaramo srce, snižavamo pritisak, preventivno djelujemo kod dijabetesa, rješavamo se nagomilanih suvišnih kilograma, čistimo kožu, olakšavamo rad probavnog sistema, poboljšavamo vid i samim tim podmlađujemo cjelokupan organizam. Ramazan je prilika da od raznih nakupljenih toksina odmorimo i očistimo naš digestivni trakt, a ono što je posebno važno jeste što postom činimo dobro i našoj psihi koja je pokretač svega", navodi Ibrahimović.

Kaže kako je Božiji poslanik Muhammed, a. s., bolesti čovjeka podijelo na četiri vrste, i to bolesti naviranja krvi, žuči, sluzi i melanholiju.

"To su četiri vste bolesti po Božijem poslaniku Muhammedu, a. s., i samo se bolesti krvi liječe hidžamom, a sve ostale postom. O blagodatima posta na čovjeka sve je davno rečeno poznatim hadisom koji kaže - 'Postite, bit ćete zdravi!' No, treba biti jasan, ljudi poste, prije svega iz uvjerenja, ali je vrlo važno objasniti i kolike su zdravstvene prednosti ramazanskog posta.

Često me pitaju oni koji imaju problema sa zdravljem, neke hronične bolesti, osobe koje uzimaju terapiju - da li smiju postiti. Kao ljekar, ne bih preporučila post onima koji imaju onkološke zdravstvene probleme, naročito onima koji su u trećem, iscrpljujućem stadiju zloćudne bolesti. Svi ostali, ako to žele, mogu postiti. Naravno, prije posta, ipak se trebaju konsultovati sa svojim ljekarom", naglasila je Ibrahimović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...