KOLAČ OD TROJE JAJA: Danas pravimo čuvene breskvice prema tradicionalnoj recepturi, nema im ravnih (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za 45 minuta, a nestaje u trenu.

  • Gastro

  • 15. Apr. 2021  15. Apr. 2021

  • 0

SASTOJCI

3 jaja

200 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

200 ml ulja

600 g oštrog brašna

1/2 limuna - naribana korica

3 kašike mlijeka

1 prašak za pecivo


Za fil:

350 g pekmeza od šljiva

po ukusu rum arome

otprilike 200 g sitnog kristalnog sećera

jestive boje (crvene i žute)

PRIPREMA

U jednoj posudi prašak za pecivo umiješajte u tri kašike mlijeka i pustite da odstoji i napuše se (ne koristite metalne kašike i posude, jer smetaju dizanju – bolje su drvene ili plastične). U drugoj posudi izmiksajte jaja pjenasto pa dodajte šećer u prahu i vanilin šećer. Dalje miksajući dodajete kap po kap ulja. U treću posudu sipajte brašno pa umiješajte jaja i rastopljeni prašak za pecivo te zamijesite meko tijesto rukama ili kuhinjskom mašinom.

Tijesto stavite u prozirnu kesicu i ostavite ga u hladnjak na 20-ak minuta. Nakon što odstoji, kašičicom vadite komadiće iste veličine i oblikujete ih u loptice, koje slažete na lim obložen pek-papirom. Pecite 13 minuta na 180ºC. Breskvice su pečene kad su ispod rumene. 

Polovice breskvica izdubljujete vrhom noža što dublje, ali istovremeno oprezno da ih ne oštetite. Od mrvica izdubljenih breskvica te marmelade i rum arome zamiješajte fil. Birajte po dvije polovice jednake širine, punite filom do ruba i spajajte ih. Umačite ih kratko i brzo u vodom razrijeđenu jestivu boju (crvenu i žutu), sa svake strane, a zatim uvaljajte u sitni kristalni šećer.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...