JE LI NA POMOLU NOVI SKANDAL: Milioner rodom iz Dervente kupio, a nije platio firmu u srednjoj Bosni

Više od dva mjeseca nakon završetka javnog nadmetanja za prodaju, kupac "Vitezita" u srednjoj Bosni nije uplatio ugovoreni iznos od oko deset i pol miliona KM (oko 5,6 miliona eura).

  • Ekonomija

  • 15. Apr. 2021  15. Apr. 2021

  • 0

Aktere u stečajnom postupku u tom prijeratnom gigantu namjenske industrije obavijestio je prije nekoliko dana da su uzroci probijanja rokova problemi pri transferu novca.

Najperspektivniji dio ove tvornice, namijenjen proizvodnji nitroglicerina i plastičnog eksploziva, prodan je početkom februara kompaniji "Winsley Defence Group" iz Odžaka, na sjeveru Bosne i Hercegovine, čiji je vlasnik trgovac naoružanjem iz Hrvatske Zvonko Zubak.

Za Radio Slobodna Evropa Zubak kaže da očekuje skoro rješavanje problema s transakcijom novca iz Evropske unije (EU) te najavljuje investicije i pokretanje proizvodnje.

"Nastao je problem pošto je to vojna industrija, a pojedine banke, nebitno što su to vaša vlastita sredstva, imaju zabranu da ih doznače na firmu koja ima dozvolu za takvo nešto. Tražimo način da zaokružimo kompletnu investiciju, jer će to biti projekt od više od 70 miliona eura. To se sada rješava i u par dana ćemo pronaći premosnicu preko jedne druge banke, tako da bi onda taj novac mogao doći na firmu", kaže Zubak.

Firma iz Odžaka, u vlasništvu Zubaka, osnovana je 2018. godine, a početkom 2019. upisana je u registar kod Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za oblast naoružanja i vojne opreme.

Ovoj firmi dio "Vitezita" prodan je za deset i pol miliona maraka, nakon tri neuspješna pokušaja javne prodaje i početne cijene koja je iznosila više od 37 miliona maraka (18,5 miliona eura).

Većinski vlasnik firme je bila Vlada Federacije BiH (jedan od dva entiteta u BiH).

Stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović nije odgovorila na upit RSE da pokomentira situaciju s kašnjenjem uplate novca za kupovinu tvornice. Tek je kratko, u pisanoj poruci, navela kako nema novih informacija vezanih za stečajni postupak.

Vlada vjeruje kupcu

Enver Mujezinović, koji u Odboru povjerilaca u "Vitezitu" zastupa Vladu Federacije BiH, odnosno Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva tog entiteta, tvdi da nijedan kupac neće izložiti riziku svoj depozit, koji je iznosio deset posto za učešće u aukciji.

"Novac preko deset miliona maraka, nije isto što i 10 KM. Pogotovo kada treba iz inozemstva uraditi transfer većeg iznosa u neku drugu državu, pa kad je to Bosna i Hercegovina, pa još namjenska/vojna industrija, onda nastupaju višednevne provjere, zadržavanje novca, odbijanje naloga za prijenos, jer uljudna Europa je dala uputu da njihove banke ne učestvuju u transferima novca za vojnu industriju. Firma 'Winsley' i njen zastupnik dali su ozbiljnu garanciju, a s obzirom na to da se radi o većem iznosu, nema razloga da se ne sačeka. I nije ovo jedini slučaj gdje se daju pristojni rokovi, čak i šest mjeseci", naveo je Mujezinović za RSE.

Stečaj u "Vitezitu", koji je bio u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH, proglašen je u novembru 2019. godine, nakon što je proizvodnja mjesecima bila obustavljena.

Ukupna potraživanja povjerilaca u stečajnom postupku "Vitezita“ premašuju 40 miliona maraka (20 miliona eura), a uključuju i zaostale plaće i neuplaćene doprinose za radnike.

Zubak tvrdi da u planu ima zapošljavanje više od 300 osoba, a među njima će, kako kaže, biti i dio dosadašnjih radnika "Vitezita".

"'Vitezit' se može oživjeti uz mnogo novca, a svi oni koji misle da bih ga kupio za nekih deset miliona, pa nešto rasparčao, od toga nema ništa. U ovom poslu sam od 1987. godine i ja nisam taj. Želim raditi tamo vojni barut i već sam dogovorio s firmama izvana, tako da će trebati između 300 i 400 radnika. No, ne odmah, jer nam treba od 15 do 18 mjeseci da postavimo novu tehnologiju. Svi oni koji misle da to može biti gotovo za 15 dana, ne znaju dovoljno o tom poslu. Želim napravit taj 'Vitezit' da bude ponos Bosne, ali za to treba vremena. Nisu ga mogli preko noći pokrasti pa ga tako ni ja ne mogu preko noći osposobiti", ističe Zubak.

Okolnosti zbog kojih je firma prodana

Zbog neisplaćenih plaća i doprinosa, za šta odgovornim smatraju poslijeratna rukovodstva tvornice, radnici "Vitezita" su u nekoliko navrata protestirali. Proteklih godina pješačili su i u Sarajevo kako bi od Vlade Federacije BiH zahtijevali rješavanje svog statusa i uvezivanje radnog staža.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...