SRBIJANSKA HISTORIČARKA DUBRAVKA STOJANOVIĆ, DIREKTNO: "Nema prekrajanja granica bez rata, čak i ako se o tome neko dogovori..."

To je domino teorija - pad jedne kockice ruši i sve ostale. A takvi ratovi nužno podrazumijevaju izuzetno surove zločine.

  • Društvo

  • 15. Apr. 2021  15. Apr. 2021

  • 0

- Nema prekrajanja granica bez rata. Čak i ako se o tome neko dogovori na nekakvom diplomatskom stolu, nezadovoljstva koje bi takvo prekrajanje izazvalo, dovelo bi do novih konflikata. To je domino teorija - pad jedne kockice ruši i sve ostale. A takvi ratovi nužno podrazumijevaju izuzetno surove zločine.

Izjavila je ovo u razgovoru za Fenu srbijanska historičarka, dr. Dubravka Stojanović komentirajući vijesti da se u nekim evropskim krugovima sve češće spominje da treba "dovršiti proces raspada Jugoslavije".

Kako kaže, proces raspada Jugoslavije, tako zamišljen, nema kraja.

- Dok god se mijenjaju granice, njima većina neće biti zadovoljna i imat će uvijek ideju za novi talas raspadanja i prekrajanja. Po meni je cio proces tragično postavljen tako da nas sve zajedno drži u stalnom konfliktu koji treba da dovedu do neostvarivih ciljeva. Zato tome nema kraja, jer se na taj način mogu stvarati sve manje i manje jedinice koje će sebe zvati državama ili će se stvarati veće jedinice s ambicijom da ostvare velike nacionalne ideje - rekla je dr. Stojanović.

Naglašava da i prvo i drugo rješenje mogu da proizvode samo nova nezadovljstva, i to ne samo onih koji se u tome smatraju oštećenima nego i onih koji se smatraju pobjednicima, jer bi htjeli da dobiju više.

- Zato i kažem, cijela ideja raspada Jugoslavije i rata za nove granice bila je tragična i njen nastavak može da donosi samo nove tragedije - poručila je.

Na kraju, upitana šta je, ustvari, trajno rješenje za bivšu Jugoslaviju, kaže da su za nju to samo šire interacije u bilo kom obliku koji podrazumijeva i evropske integracije.

- I promjena prioriteta - razvijena umjesto velike države! - kazala je za Fenu dr. Dubravka Stojanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...