VUČIĆ URUČIO DODIKU 10.000 DOZA VAKCINE "ASTRAZENECA": Milorad poručio: “BiH je pokazala potpuni neuspjeh”

Vučić je zahvalio Dodiku što je lično preuzeo donaciju vakcina "AstraZeneca" te precizirao da ta donacija obuhvata još 10.000 doza za revakcinisanje.

  • Vijesti

  • 15. Apr. 2021  15. Apr. 2021

  • 3

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Beogradu predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku 10.000 doza vakcine kompanije "AstraZeneca" za Republiku Srpsku.

Vučić je uručio vakcine tokom posjete s Dodikom Institutu za virusologiju i serume "Torlak" u Beogradu, a za 15 dana bit će isporučeno još 10.000 doza vakcina kompanije "AstraZeneca", dok će "Sputnjik V" biti obezbijeđen kada bude napravljen u "Torlaku".

MOĆNA DRŽAVA

Prethodno su Vučić i Dodik tokom obilaska Instituta "Torlak" upoznati sa shemom rada i potrebama ove ustanove, a pokazana im je i bočica s komponentom jedan za ruski vakcinu "Sputnjik V", koja će se ovdje proizvoditi.

- Za nekoliko meseci ćemo proizvoditi i supstancu i tečnost i tada ćemo tek biti nezavisna zemlja - rekao je Vučić, kome je za uspomenu poklonjena jedna bočica s komponentom "Sputnjika V", koji će se proizvoditi u Institutu "Torlak".

Vučić je rekao da je zdravstvo među četiri stuba ozbiljne i moćne države.

On je naveo da se u EU već može čuti da će biti pakao oko nabavke vakcina za gripu te je ocijenio da zato Srbija treba da ulaže u "Torlak" da ne zavisi ni od koga.

Iz Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) jučer je saopšteno da je u Institutu "Torlak" pokrenuta proizvodnja vakcine protiv koronavirusa "Sputnjik V" i da će u budućnosti moći da se izvozi u države regiona.

Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi "Sputnjik", piše Srna.

DIREKTNA NABAVKA

Dodik je istaknuo da je Srbija uvijek bez oklijevanja pomagala Republici Srpskoj te da je dokaz za to i 10.000 vakcina kompanije "AstraZeneca" koje mu je uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu.

- Ovo nam znači, jer smo mi zbog ukupnih odnosa u BiH i na nivou BiH pokazali potpuni neuspjeh oko nabavke vakcina, imajući u vidu i stanje na tržištu proizvođača. Zato zahvalnost za ovu količinu vakcina - rekao je Dodik novinarima.

Kako prenosi Srna, kazao je da je RS uvijek uspijevala da obezbijedi vakcine direktnom nabavkom ili putem određenih donacija, da je oko 50.000 ljudi vakcinisano te je ocijenio da bi "jači proces vakcinacije" trebao biti u narednim sedmicama.

Vučić je zahvalio Dodiku što je lično preuzeo donaciju vakcina "AstraZeneca" te precizirao da ta donacija obuhvata još 10.000 doza za revakcinisanje.

On je rekao i da je Srbija spremna da Republici Srpskoj dostavi i bilo koju druge vakcine protiv koronavirusa, za koje dobije dozvole za izvoz.

On je naglasio da su odnosi Srbije i Republike Srpske na izuzetno visokom nivou te da će se takvi bratski i prijateljski odnosi njegovati i u budućnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...