"BRUKA" IZ IRANA OBIŠLA SVIJET: Zbog ove žene je prijenos utakmice Tottenham - Manchester United prekinut više od 100 puta...

U najzanimljivijoj utakmici proteklog kola Premier lige Tottenham je kod kuće u nedjelju izgubio od Manchester Uniteda sa 3:1.

  • Šareni svijet

  • 16. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 1

Domaćini su poveli u 40. minuti nakon pogotka Heung-Min sona. Međutim, u drugom dijelu igrači Olea Gunnara Solskjaera nadoknadili su zaostatak pa preokretom došli do pobjede. Prvo Fred, pa Cavani, zatim i Greenwood za velika tri boda "Crvenih đavola".

Ova utakmica emitovala se širom svijeta na raznim TV stanicama, pa tako i u Iranu, no bila je cenzurisana zbog linijske sutkinje Sian Massey-Ellis. Tridesetpetogodišnjakinja bila je u standardnoj sudačkoj uniformi, naravno, noseći na sebi crni dres i kratki šorc, ali Iranci su smatrali da je neprikladno za TV stanice, pa je svaki put cenzurisano kada bi kamera bila usmjerena ka dotičnoj sutkinji.

Zbog nje je prenos meča Tottenham - Manchester United prekinut više od 100 puta!

Jasno, razlog tome je kodeks odijevanja u Iranu - noge moraju biti cijele prekrivene do gležnjeva. U trenucima kada bi Massey-Ellis bila u kadru, iranska televizija svojim bi gledaocima prezentirala kadrove Londona izvan samog stadiona. Na taj način je derbi Premier lige "isjeckan" više od 100 puta.

Na kraju utakmice, komentator je, navodno, rekao kako se "nadao da će gledaoci uživati u geografskoj emisiji", objavio je "My Stealthy Freedom", iranska grupa za prava koja se protivi iranskom obaveznom zakonu o hidžabu.

U prošlosti je na iranskoj televiziji bilo nekoliko sličnih slučajeva. Godine 2019. otkazan je prijenos utakmice između Bayern Minhena i Augsburga, čiji je sudac bila Bibiana Steinhaus. U cenzurisanoj verziji na TV-u emitovani su i žrijeb grupa za svjetska prvenstva 2014. i 2018. godine.

alt

Zbog strogih Teheranovih zakona o cenzuri, TV scene koje se smatraju nemoralnima ili uvredljivima često se cenzurišu, dok su filmovi koji se smatraju neprijateljskim prema islamskim vrijednostima, zabranjeni. "Cenzura je u DNK Islamske Republike Iran. Ne bismo trebali normalizirati ovu praksu. To nije naša kultura. Ovo je ideologija represivnog režima", poručila je organizacija za zaštitu prava na svom Facebook profilu.

Od islamske revolucije 1979. godine postalo je obavezno da žene javno nose hidžab i skromnu odjeću, što je potezala islamska vjerska policija Irana, poznata kao "Guidance Patrol". Iran, također, ima spornu historiju sa svojim ljubiteljima nogometa.

Tako su Iranke 2009. godine prvi put nakon decenije puštene u Teheranu da gledaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine između iranske reprezentacije i Kambodže na stadionu Azadi. Ovaj je događaj obilježio decenijama duge napore iranskih žena da mogu gledati utakmice, čemu se još protive iranske šijitske teokracije. Iran je na stadionu koji prima oko 80.000 ljudi dodijelio 4.000 ulaznica za žene, držeći ih odvojene od muškaraca i pod zaštitom ženskih policajaca, što je kasnije, naravno, izazvalo mnoga negodovanja i brojne osude.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...