JOŠ JEDAN ŠAMAR: Evropska komisija poziva BiH da se suzdrži od kršenja obaveza iz SSP-a

Komisija konstatuje da Bosna i Hercegovina nije dostavila nikakve nove podatke koji bi ukazali na suprotno. Komisija smatra da uvođenje zaštitnih mjera ne bi bilo opravdano.

  • Ekonomija

  • 16. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 1

Tehnički sastanak između Evropske komisije i Bosne i Hercegovine održan je jučer kako bi se razgovaralo o situaciji na tržištu goveđeg i svinjskog mesa u BiH, kao i o odluci BiH iz 2020. godine o preferencijalnom tretmanu domaćih ponuđača u postupcima javnih nabavki.

Komisija je tokom sastanka naglasila da, na osnovu podataka o trgovinskoj razmjeni za period od 2018. do 2020. godine, nisu mogli utvrditi niti jedan poremećaj za navedene proizvode na tržištu BiH, a koji bi mogao biti uzrokovan uvozom iz EU – saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

U saopćenju se navodi da je, naprotiv, smanjen izvoz svježeg goveđeg i svinjskog mesa iz EU u BiH u 2020. godini.

Dodaje se da Komisija konstatuje da Bosna i Hercegovina nije dostavila nikakve nove podatke koji bi ukazali na suprotno. Komisija smatra da uvođenje zaštitnih mjera ne bi bilo opravdano.

- U slučaju usvajanja mjera, Bosna i Hercegovina bi prekršila odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Stoga, Komisija poziva Bosnu i Hercegovinu da se suzdrži od mjera koje vode kršenju njenih međunarodnih obaveza iz SSP-a i narušavaju njen međunarodni kredibilitet – navodi se u saopćenju.

Komisija je podsjetila da je ukupni rast trgovine dobrodošao efekt bilo kojeg sporazuma o slobodnoj trgovini. Komisija naglašava da Bosna i Hercegovina trenutno ostvaruje koristi od dodatnih autonomnih trgovinskih mjera (ATM) za određene poljoprivredne proizvode, uglavnom voće i povrće.

Navodi se da su ove mjere nedavno produžene do 2025. godine.

- Ukoliko Bosna i Hercegovina nastavi s usvajanjem mjera kojima krši SSP, EU će razmotriti sva raspoloživa sredstva za uspostavljanje balansa u svom trgovinskom odnosu s Bosnom i Hercegovinom – navodi se u saopćenju.

Komisija je, također, primijetila socioekonomske posljedice pandemije Covida-19 na poljoprivrednike u Bosni i Hercegovini. Komisija je podsjetila na značajnu finansijsku pomoć EU izdvojenu za poljoprivredni sektor u Bosni i Hercegovini (35 miliona eura za period od 2020. do 2024. godine), uključujući pomoć za oporavak od krize zbog Covida-19.

Ohrabrila je Bosnu i Hercegovinu da na najbolji način iskoristi pomoć EU za modernizaciju poljoprivrednog sektora, kao i pogodnosti otvorenog tržišta i procesa pristupanja EU u korist svojih poljoprivrednika i građana.

- Sastanak je bio i prilika za diskusiju o odluci Vijeća ministara BiH iz maja 2020. godine o produženju važenja preferencijalnog tretmana domaćih ponuđača u postupcima javnih nabavki suprotno odredbama SSP-a. Komisija je pozvala Bosnu i Hercegovinu da prekine takav tretman domaćih ponuđača bez odlaganja kako bi se ponovo postigla usklađenost sa SSP-om u ovoj oblasti. Bh. vlasti su navele da mjera neće biti produžena nakon 1. juna 2021. godine – navodi se u saopćenju Delegacije EU u BiH.

Napominje se da je sastanak organizovan nakon najava planova o uvođenju zaštitnih uvoznih carina na govedinu i svinjetinu u trajanju do dvije godine, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, upućen Vijeću ministara BiH.

Ovaj tehnički sastanak ne predstavlja formalne konsultacije prema članu 30. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Navodi se da je Evropska komisija više puta u posljednjih nekoliko mjeseci pozvala Bosnu i Hercegovinu da ne usvaja bilo kakve mjere bez prethodnih konsultacija koje traži SSP.

Jedan od glavnih ciljeva Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Bosne i Hercegovine, zaključenog 16. juna 2008. godine, jeste „stvaranje nove klime za ekonomske odnose između njih i, prije svega, za razvoj trgovine i investicija, ključnih faktora za ekonomsko restrukturiranje i modernizaciju Bosne i Hercegovine“.

Evropska unija je najznačajniji trgovinski partner i najveći donator Bosne i Hercegovine, koji podržava napore zemlje da ispuni zahtjeve za pristupanje EU i da u potpunosti iskoristi pristup tržištu EU od oko 450 miliona potrošača.

Trgovinske povlastice u okviru SSP-a uspostavljene su 2013. godine. Sporazum s EU je izrazito pogodovao razvoju trgovine u BiH.

Evropska unija je nedavno, također, produžila svoje autonomne trgovinske mjere (ATM) za dodatnih pet godina do decembra 2025. godine za određene poljoprivredne proizvode (voće i povrće i vino) za Zapadni Balkan.

Poboljšan pristup tržištu EU za ove proizvode u okviru autonomnih trgovinskih mjera uslovljen je time da se dotične zemlje suzdrže od uvođenja novih carina ili dažbina i ograničenja. Bosni i Hercegovini je već ranije bilo suspendovano pravo korištenja autonomnih trgovinskih mjera u periodu između 2016. i 2017. godine.

Evropska unija, također, pruža važnu pomoć poljoprivrednom sektoru u Bosni i Hercegovini u okviru IPA2018, a koja trenutno iznosi 30 miliona eura za period od 2020. do 2024. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...